IT

Du får ikke HDTV før i 2015

Trond Heggelund
1. apr. 2008 - 15:58
Vis mer

NRK vil ikke etablere en egen HD-kanal.

- Vi vil innføre High Definition i vår produksjon gradvis fram til 2015. Først da har vi planer om å ha utfaset alt analogt opptaktsutstyr i alle avdelinger og på distrikskontorene, sier teknologidirektør Arild Hellgren i NRK til Teknisk Ukeblad.

Hellgren var en av hovedtalerne på Digital-TV forum i Oslo tirsdag.

Du må vente syv år

En telefon til NRKs erkekonkurent, TV2 i Bergen, viser at det vil gå minst syv år før de to største norske TV-produksjonsmiljøene har gått helt over til HD når de tar opp programmer eller viser live-sendinger.

- Vi har ikke tatt noen beslutning når vi skal gå for HDTV. Men vi saken til utredning de nærmeste månedene. Uansett hva vi velger å gjøre, så tror jeg ikke vi klarer å bytte ut alt analogt utstyr før NRK, altså i 2015. Ting tar tid – ikke minst når det gjelder implementering av nye teknologier i TV-produksjonen, sier konserndirektør Rune Indrøy.

Gradvis overgang

Han sier at TV2 gradvis vil innføre HDTV. TV2 Sporten vil få det først, men for at alle enheter i fjernsynskanalen skal gå over til HDTV, vil det koste flere hundre millioner kroner.

- Dette er penger som ikke er bevilget, sier Indrøy.

Få har lykkes kommersielt

- Det er få TV-kanaler i Europa som har lykkes med HDTV kommersielt. Den engelske TV-kanalen Sky har som en av de få hatt kommersiell suksess med en egen HD TV-kanal. Tyskerne har til sammenligning lagt ned HDTV-kanaler fordi de ikke ser lønnsomheten i disse, sier tidligere teknologidirektør Phil Laven i EBU, som var et av trekkplastrene på Digital-TV forum.

Lite å tjene på HD TV

Laven sier at kommersielle fjernsynskanaler slik som TV2 ikke vil ha noe ekstra å tjene på å innføre HDTV.

- Men for at TV-kanalene fortsatt skal være ”in business” om ti år, så har de ikke noe valg til ikke å investere i HD TV, sier den anerkjente teknologieksperten som har fulgt innføringen av HDTV siden utviklingsarbeidet startet i 1968.

- Jeg kjenner til Phil Laven og hans arbeide med HDTV. Jeg tror han har rett i sine spådommer, kommenterer Rune Indrøy i TV2.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.