KRAFT

Drøyer for ny vindrunde

NYE DOKUMENTASJONSKRAV: Enova vurderer å kreve "tentative leverandørkontrakter" av søkere på ny utlysningsrunde for vindkraft.
NYE DOKUMENTASJONSKRAV: Enova vurderer å kreve "tentative leverandørkontrakter" av søkere på ny utlysningsrunde for vindkraft. Bilde: Atle Abelsen
Jannicke Nilsen
27. mars 2008 - 07:21

Olje- og energiminister Åslaug Haga gir minst 500 millioner kroner til nye vindkraftprosjekter, og støtten skal kanaliseres til utbyggere gjennom en utlysningsprosess. Haga har tidligere uttalt at utlysningen skulle komme før påske. Enova jobber imidlertid fortsatt med kriteriene for hvem som skal kunne søke om å få de nye midlene.

– Denne midlertidige støtteordningen er tenkt å vare fram til et marked for grønne sertifikater eventuelt er på plass, og da er vi interessert i at ordningen skal være forutsigbar. Derfor velger vi å bruke noe lengre tid på å definere ulike kriterier for søkerne, sier Espen Borgir Christophersen i Enova.

Det er allerede klart at det ikke vil bli stilt krav om størrelse og beliggenhet for parkene. Enova vil heller ikke sette et øvre tak for hvor stor sum tiltakshaver kan søke om.

Nettilkobling

Kravet for å kunne søke om støtte fra den «halve vindkraftmilliarden» er imidlertid at søker har fått konsesjon og at den planlagte vindkraftparken har nettilkobling. Dermed står man igjen med en rekke aktuelle kandidater:

  • Ytre Vikna (Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk)
  • Kvitfjell (Norsk Miljøkraft Tromsø AS)
  • Høg-Jæren (Jæren Energi AS)

I tillegg behandler Olje- og energidepartementet flere klager på vindkraftsøknader som også tilfredsstiller hovedkriteriene. Dersom OED opprettholder NVEs konsesjon, kan også disse være med i utlysningsrunden.

Leverandørkontrakt

Det er likevel et annet kriterium Enova nå vurderer, og som kan komme til å koste tiltakshaverne dyrt. Det er kravet om såkalte tentative leverandørkontrakter, det vil si at søker har kommet i gang med forhandlinger med aktuelle turbinleverandører. Årsaken er presset i det internasjonale turbinmarkedet.

– Vi har tidligere erfart at det har tatt lengre tid for utbyggere å få ting på plass enn først antatt. Derfor vurderer vi å stille krav til at man må ha kommet et stykke i prosessen. Samtidig skal ikke kriteriene bli for strenge, da risikerer vi å utestenge aktører. Det vil vi ikke, sier Christophersen.

Nord-Trøndelags Elektrisitetsverk (NTE) venter bare på klarsignal fra NVE før de vil sende inn søknad for Ytre Vikna vindpark. Selskapet advarer mot at søknaden vil komme til å koste flesk.

Dyrere prosjektutvikling

– Vi skjønner at Enova vil sikre seg mot kostnadsøkningen vi har sett i markedet de siste årene. Men det betyr at vi må legge ned en god del penger i prosjektutvikling. Vi må gå langt i å framforhandle kontrakter med leverandører. Det vil være flere søkere enn mottagere av disse midlene, så det vil nok gå med en hel del millioner på prosjektutvikling for søkerne, sier administrerende direktør Kenneth Brandsås i NTE Energi.

Mange holder en knapp på NTEs Ytre Vikna, fordi vindkraftparken ligger i Midt-Norge, et prioritert distrikt for kraftutbygging. NTE vil både søke om støtte til byggetrinn én, og for hele vindparken samlet.

Får hele potten?

Første trinn av Ytre Vikna vil bestå av 20-30 vindturbiner, produsere 220 GWh og vil kreve hele 500 millioner kroner for å realiseres.

Søknadsfrist for Enovas utlysningsrunde vil bli til høsten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.