BYGG

Droppet anbudskonkurranse

Risløkka kompetansesenter for yrkesfag på Økern er Oslo kommunes storsatsing på yrkesfaglig opplæring.
Risløkka kompetansesenter for yrkesfag på Økern er Oslo kommunes storsatsing på yrkesfaglig opplæring.

Innen 2012 skal den nye kjempeskolen Risløkka kompetansesenter stå ferdig på Økern. Rundt en milliard kroner vil det koste å fullføre skolen, som med sine rundt 35.000 kvadratmeter skal erstatte Sogn videregående.

Men da anbudskonkurransen på ingeniørtjenester ble kunngjort før jul, glimret arkitekttjenestene med sitt fravær. Da bransjeforeningen Arkitektbedriftene tok kontakt med Undervisningsbygg og spurte hvordan dette skulle gjøres, fikk de til svar at arkitekt var anskaffet gjennom en rammeavtale.– Uheldig og feil

– En rammeavtale brukt på denne måten er både uheldig og feil. Det er samfunnsmessig viktig at man har en arkitektkonkurranse på et så viktig bygg. Rammeavtaler skal ikke brukes på denne måten, sier administrerende direktør Harald Eriksen i Arkitektbedriftene til Teknisk Ukeblad.

Nå har de klaget inn Undervisningsbygg for Klagenemnden for offentlige anskaffelser fordi de har brutt grunnleggende krav til konkurranse, gjennomsiktighet og etterprøvbarhet når de inngikk rammeavtalen.

– Dette gjelder kontrahering til en skole til rundt en milliard kroner. Så har de skaffet arkitekt for over ett år siden, uten at vi har sett snurten av en anbudskonkurranse, sier han videre.Vil ha klargjøring

De har også tatt kontakt med Fornyings- og administrasjonsdepartementet for å høre hva de mener om bruken av rammeavtale på et så stort oppdrag.

– Vi har ikke sett rammeavtale brukt på denne måten før, og vi vil gjerne at departementet klargjør bruken av rammeavtaler, sier Eriksen.

Undervisningsbygg vil ikke kommentere saken, under henvisning til at saken er til behandling hos Kofa.

– Essensen er om vi har brukt rammeavtalen riktig eller ikke, eller om vi skulle gått ut i en anbudskonkurranse, kommenterer informasjonssjef Marit Thorsen og legger til at Kofa skal ta stilling til om Undervisningsbygg har fulgt de offentlige anskaffelsesreglene.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.