IT

Dropper momsfritak på e-bøker

INGEN DRAHJELP: Mange mener e-bøker er framtida, og også Teknisk Ukeblad er å finne på lesebrettet Kindle. Men e-bøkene får ingen drahjelp fra Finansdepartementet.
INGEN DRAHJELP: Mange mener e-bøker er framtida, og også Teknisk Ukeblad er å finne på lesebrettet Kindle. Men e-bøkene får ingen drahjelp fra Finansdepartementet. Bilde: Per Erlien Dalløkken
Leif Hamnes
2. mars 2010 - 14:08

I et svar til Stortinget fastslo Finansdepartementet i går at momsen på e-bøker ikke vil bli fjernet.

I dag understreker departementet at også alt annet digitalt innhold – bøker, musikk og film – er momspliktig. Også om det handles over internett fra utenlandske tilbydere.

– Både av hensyn til å sikre statens inntekter fra merverdiavgiften og av hensyn til nøytrale merverdiavgiftsregler er det viktig med avgiftsplikt også ved kjøp av slike tjenester fra utenlandske tilbydere, heter det i en pressemelding.

– Vil tape mot papir

Bransjeorganisasjonen IKT-Norge er svært misfornøyd med at Regjeringen ikke ønsker å likestille moms på papirbøker og e-bøker.

– Dette vil bety at e-bøker fortsatt vil tape i konkurransen mot papir på det norske markedet. Vi er særlig bekymret for hvilke konsekvenser dette vil få for utbredelsen av digitale læremidler i skolen. Dette er dessuten svært dårlig miljøpolitikk. sier Hallstein Bjercke, direktør for myndighetskontakt i IKT-Norge.

– Overambisiøst

IKT-Norge er fornøyd med at Regjeringen signaliserer at digitalt innhold trenger like konkurransevilkår med analogt og at momsreglene derfor harmoniseres over landegrensene.

Der stopper også rosen:

– Vi tror ikke at de klarer å få på plass et rettferdig momsregelverk for digitalt innhold kjøpt fra utlandet. Norsk digitalt innhold vil dermed fortsatt tape i konkurransen mot utlandet, sier Bjercke.

Etterlyser helhetlig regelverk

Regjeringen viser til at EU forsøker å lage et felles regelverk for sine momsregler for digitalt innhold.

– Men også i EU er det en lang vei igjen å gå, sier Bjercke.

IKT-Norge mener regjeringen raskt må komme på banen med et regelverk som likestiller momsen på papirteknologi med digitalteknologi og som likestiller digitalt innhold solgt fra Norge og fra utlandet.

Forlagene vurderer å droppe moms uansett

Cappelen Damm-eide Digitalbok.no har allerede solgt e-bøker momsfritt i snart to år. Administrerende direktør Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm åpner opp for at det kan bli aktuelt å trosse regelverket og likevel droppe momsen, skriver Bok & Samfunn.

– Vi vurderer sammen med de andre forlagene hva vi skal gjøre, og det vil være både ønskelig og en styrke for bransjen at forlagene står samlet om den beslutningen som tas, sa Jenssen i forrige uke.

Gyldendal har ingen slike planer.

– Vi kan ikke la være å ta moms på e-bøker når Finansdepartementet sier at det skal være moms, selv om vi er sterkt uenig i dette. Vi vil jobbe videre for at det skal bli momsfritak på e-bøker, sier informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.