KRAFT

Dropper gasskraft på Mongstad

FOR DYRT: BKK dropper CO2-fangst på Mongstad.
FOR DYRT: BKK dropper CO2-fangst på Mongstad. Bilde: Mona Sprenger
Trond Gram
31. aug. 2009 - 11:38

Økonomiske analyser viser nå at prosjektet ikke blir lønnsomt basert på dagens investerings- og driftskostnader, og energipriser.

– Denne beslutningen har kommet gradvis. Vi har jobbet mye med å få til noe på Mongstad i flere år. Nå ser vi at det blir feil å bruke mer ressurser på dette, sier divisjonssjef Thor André Berg i BKK til Teknisk Ukeblad.

Ifølge ham forventer selskapet imidlertid en betydelig utvikling av teknologier for CO2-håndtering som vil føre til reduserte kostnader over tid.

Vanskelig økonomi

– Er denne skrinleggingen kun relatert til CO2-rensing?

– Det er nok ikke lett å få økonomi i et gasskraftverk selv uten rensing, men med rensing ser vi at dette ikke er lønnsomt, sier han.

Det er to år siden BKK søkte NVE om bygging av gasskraftverk med tilrettelegging for CO2-håndtering enten på Mongstad. Av miljøhensyn forutsatte prosjektet CO2-håndtering, og den teknologien trenger å utvikles videre.

Dyr fangst

BKK har, etter grundige utredninger, funnet ut at CO2-fangst har vist seg å være langt dyrere enn først antatt og vil koste mer enn selve kraftverket.

– Vi ser at kostnadene i dag er svært høye, og det er også usikkerhet rundt framdrift og videre planer for CO2-håndtering på Mongstad. Derfor har vi nå besluttet å demobilisere prosjektorganisasjonen, sier Berg.

Planen var at kraftverket skulle stå ferdig i 2014, samtidig med fangstanlegget. Det bergensbaserte kraftselskapet har ikke droppet planene ennå, men tror at 2020 er et mer realistisk tidspunkt, dersom det skulle bli økonomi i prosjektet.

Strømforsyning

– Da vi startet å jobbe med gasskraftverk i 2005, var hensynet til sikker strømforsyning en viktig drivkraft. Situasjonen var i ferd med å bli anstrengt, og videre planer for olje- og gassindustrien i området ville skape ytterligere behov for mer kraft, sier Berg.

Ifølge ham forsvant det akutte kraftbehovet da planene om ikke å realisere Troll videreutvikling ble skrinlagt.

Samtidig har BKK planer om å forsterke nettet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.