PRODUKSJON

Drømmesykler med 3D

SPESIELL: SolidWorkssjef John McEleny på sin nye spesiallagde motorsykkel fra Orange County Choppers. Deler på sykkelen er designet med  SolidWorks.
SPESIELL: SolidWorkssjef John McEleny på sin nye spesiallagde motorsykkel fra Orange County Choppers. Deler på sykkelen er designet med SolidWorks.Bilde: Knut Strøm

Gjør det enklere for AutoCAD-brukere

Orlando: Brukere av DAK-programmet AutoCAD kan nå arbeide problemfritt uansett hvilken utgave av AutoCAD som brukes for å lage dwg-filen.

DWGgateway er et gratisprogram som ble lansert på brukerkonferansen til SolidWorks i Orlando. Det installeres automatisk i AutoCAD på bare et par minutter. Med DWGgateway kan AutoCAD-versjoner helt tilbake til AutoCAD R14 for første gang både lese, redigere og lagre AutoCAD 2D-filer (både dwg og dxf) opprettet med nyere versjoner av programvaren, inkludert AutoCAD 2005.

– DWGgateway er det siste av flere verktøy vi har stilt til rådighet for den tekniske designbransjen for å utveksle konstruksjonsinformasjon på en effektiv måte, sa Chris Garcia, visedirektør for forskning og utvikling hos SolidWorks Corporation.

I 2005-utgaven av SolidWorks minnet han om at de innførte DWGEditor, et verktøy som ga kundene anledning til å lese, redigere og lagre samtlige DWG-filer opprettet i enhver versjon av AutoCAD.

– Kundene våre ba om at kolleger som også bruker AutoCAD skulle få samme mulighet. Så nå stiller vi komponenten til rådighet helt gratis, i samme ånd som vi skapte eDrawings til lettvint utveksling av design og XchangeWorks til å importere 3D modeller inn i AutoCAD, sa Garcia.

Orlando: Motorsykkelbyggerne ledet av Paul Teutul, Sr, har fått bedre muligheter til å lage drømmesykler med iøynefallende detaljer.

Med SolidWorks kan de nå konstruere mer imponerende eksosrør, megahjul og de andre nøkkeltrekkene som gjør syklene deres unike.

Samtidig kan de lage deler som passer bedre sammen. Nå kan gjengen lage 3D-modeller på skjermen for å visualisere sine ideer og sende resultatet rett ut til datastyrt maskinering.

Kunstner

– Jeg er kunstner, ikke ingeniør eller programutvikler, sa Jason Pohl, designer hos Orange County Choppers under en presentasjon av motorsykkelbyggerne fra New York. Før skisserte han noen linjer på et papir for å illustrere en del han arbeidet med.

– Vanligvis streker jeg bare opp noen linjer på papir for å utvikle konseptet for delen jeg jobber med. SolidWorks var så lett å lære at jeg nærmest umiddelbart kunne omgjøre skissene mine til 3D-modeller som kan perfeksjoneres før selve produksjonen begynner. Nå gir jeg ideene mine form som skulpturer i stedet for bare å rable dem ned på papir, hevdet sjefdesigneren.

Han bruker SolidWorks til å utforme alt fra spesielle svingarmer for bakhjulet til iøynefallende hjul med eiker som ser ut som jungelknivblader. – SolidWorks setter ideene våre ut i livet, slik at vi har en klar oppfatning om hvordan de vil se ut og fungere i praksis, sa han.

Prøve ut på skjermen

Nå kan de på skjermen se kryssnitt, perspektivsnitt av deler og lett skyggelegging av komponentene. – De ser ut som om de var laget i ekte krom. Med SolidWorks kan jeg prøve ut forskjellige ting slik at jeg får se hvordan en ny hjulutforming vil ta seg ut i 110 km/h. Dessuten kan jeg simulere kreftene i hjulet, sa Pohl.

Han bruker også DezignWorks til å omforme håndskissene sine til 3D-modeller i SolidWorks, som han deretter utvikler videre. På denne måten kan han presentere et utkast til en ny motorsykkel for sjefen sjøl, Paul Teutul Sr. og sønnen Paul Teutul Jr. Samarbeidet og kanskje også motsetningene mellom far og sønn er en av årsaken til TV-seriens popularitet.

– Motorsykler og programvare er ikke en kombinasjon jeg umiddelbart tenker på, men Jason får det til å fungere. Det resulterer i nye deler som gir våre motorsykler et fortrinn, sa senior Paul Teutul.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.