PRODUKSJON

Drømmesykler med 3D

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
14. mars 2005 - 10:19
Vis mer

Orlando: Motorsykkelbyggerne ledet av Paul Teutul, Sr, har fått bedre muligheter til å lage drømmesykler med iøynefallende detaljer.

Med SolidWorks kan de nå konstruere mer imponerende eksosrør, megahjul og de andre nøkkeltrekkene som gjør syklene deres unike.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Samtidig kan de lage deler som passer bedre sammen. Nå kan gjengen lage 3D-modeller på skjermen for å visualisere sine ideer og sende resultatet rett ut til datastyrt maskinering.

Kunstner

– Jeg er kunstner, ikke ingeniør eller programutvikler, sa Jason Pohl, designer hos Orange County Choppers under en presentasjon av motorsykkelbyggerne fra New York. Før skisserte han noen linjer på et papir for å illustrere en del han arbeidet med.

– Vanligvis streker jeg bare opp noen linjer på papir for å utvikle konseptet for delen jeg jobber med. SolidWorks var så lett å lære at jeg nærmest umiddelbart kunne omgjøre skissene mine til 3D-modeller som kan perfeksjoneres før selve produksjonen begynner. Nå gir jeg ideene mine form som skulpturer i stedet for bare å rable dem ned på papir, hevdet sjefdesigneren.

Han bruker SolidWorks til å utforme alt fra spesielle svingarmer for bakhjulet til iøynefallende hjul med eiker som ser ut som jungelknivblader. – SolidWorks setter ideene våre ut i livet, slik at vi har en klar oppfatning om hvordan de vil se ut og fungere i praksis, sa han.

Prøve ut på skjermen

Nå kan de på skjermen se kryssnitt, perspektivsnitt av deler og lett skyggelegging av komponentene. – De ser ut som om de var laget i ekte krom. Med SolidWorks kan jeg prøve ut forskjellige ting slik at jeg får se hvordan en ny hjulutforming vil ta seg ut i 110 km/h. Dessuten kan jeg simulere kreftene i hjulet, sa Pohl.

Han bruker også DezignWorks til å omforme håndskissene sine til 3D-modeller i SolidWorks, som han deretter utvikler videre. På denne måten kan han presentere et utkast til en ny motorsykkel for sjefen sjøl, Paul Teutul Sr. og sønnen Paul Teutul Jr. Samarbeidet og kanskje også motsetningene mellom far og sønn er en av årsaken til TV-seriens popularitet.

– Motorsykler og programvare er ikke en kombinasjon jeg umiddelbart tenker på, men Jason får det til å fungere. Det resulterer i nye deler som gir våre motorsykler et fortrinn, sa senior Paul Teutul.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.