NYHETER_BYGG

Drømmebolig for livet

Knut Strøm
19. juni 2003 - 10:45

Sandnes: Det nye huset på Smeheia i Sandnes er et demonstrasjonshus i FoU-prosjektet Bedre Bokvalitet.

Her testes nye metoder for å møte fremtidens krav til tekniske installasjoner i boliger.

En viktig del av prosjektet er endring og tilpasning av den norske standarden NS 3931 for el-installasjoner. Bak prosjektet står Nelfo, Foreningen for El og IT Bedriftene. Det vil også komme eldre og funksjonshemmede til gode.

Med dørtelefon ved inngangsdøren kan Wedege kontrollere hvem som skal slippes inn. I ringeklokken er det montert et kamera som viser bilder av dem som står på utsiden. Dessuten er det installert brann- og innbruddsalarm med direktelinje til vekterselskapet. Et avansert styringssystem tar seg av varmestyringen.

Husbanken har åpnet muligheter for ekstra lånetilskudd på opptil 80.000 kroner til å realisere løsninger utarbeidet i prosjektet.

- Med elektroteknisk standard bygd blant annet på NS 3931 får huseierne boliger tilpasset ulike faser i livet, der kravet til sikkerhet og komfort er ivaretatt. Styring av lys, varme og alarm gjør hverdagen enklere for brukerne, sier senioringeniør Terje Høgmo i Husbanken.

Ifølge assisterende direktør Geir Sverre Braut i Statens helsetilsyn øker behovet for avanserte tekniske hjelpemidler i hjemmet.

- Dette gjelder alt fra hjemmerespiratorer, løfteapparater og kommunikasjonsutstyr med overføring av lyd og bilde, styring av lys og varme til sikkerhetsopplegg, sier han.

Derfor er det viktig å legge forholdene til rette for elektroteknisk livsløpsstandard i alle boliger og spesielt i kommunale omsorgsboliger.

- Man trenger ikke være sosialøkonom for å si at merkostnadene lønner seg på sikt, sier Braut.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.