KLIMA

– Drivhusgasser kveler verdenshavene

¿ Det er som om Jorden har røykt to pakker sigaretter om dagen, sier den australske marinbiologen Ove Hoegh-Guldberg, som har ledet undersøkelsen.
¿ Det er som om Jorden har røykt to pakker sigaretter om dagen, sier den australske marinbiologen Ove Hoegh-Guldberg, som har ledet undersøkelsen. Bilde: Anders J. Steensen

Verdens hav er i ferd med å bli kvalt av den økende mengden drivhusgasser, som ødelegger økosystemene og bryter ned næringskjedene, advarer australske og amerikanske forskere.

Uopprettelig

Det er snakk om uopprettelige ødeleggelser som pågår nå og som ikke har pågått i millioner av år. Endringene i økosystemet kan også få alvorlige konsekvenser for millioner av mennesker verden over som har havet som sitt levebrød, advarer forskerne.

Rapporten deres er offentliggjort i tidsskriftet Science.

To røykpakker daglig

– Det er som om Jorden har røykt to pakker sigaretter om dagen, sier den australske marinbiologen Ove Hoegh-Guldberg, som har ledet undersøkelsen.

Han har sammen med en gruppe andre forskere studert ti års marine undersøkelser, og de konkluderer med at klimaendringene forårsaker store endringer i havenes økosystemer. Blant annet blir havene varmere, havstrømmene forandrer seg og næringskjeden i havene brytes. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.