KLIMA

– Drivhusgasser kveler verdenshavene

Hav bølger sjøsprut sjøsprøyt slår mot svaberg.
Hav bølger sjøsprut sjøsprøyt slår mot svaberg. Bilde: Anders J. Steensen
18. juni 2010 - 09:48

Verdens hav er i ferd med å bli kvalt av den økende mengden drivhusgasser, som ødelegger økosystemene og bryter ned næringskjedene, advarer australske og amerikanske forskere.

Uopprettelig

Det er snakk om uopprettelige ødeleggelser som pågår nå og som ikke har pågått i millioner av år. Endringene i økosystemet kan også få alvorlige konsekvenser for millioner av mennesker verden over som har havet som sitt levebrød, advarer forskerne.

Rapporten deres er offentliggjort i tidsskriftet Science.

To røykpakker daglig

– Det er som om Jorden har røykt to pakker sigaretter om dagen, sier den australske marinbiologen Ove Hoegh-Guldberg, som har ledet undersøkelsen.

Han har sammen med en gruppe andre forskere studert ti års marine undersøkelser, og de konkluderer med at klimaendringene forårsaker store endringer i havenes økosystemer. Blant annet blir havene varmere, havstrømmene forandrer seg og næringskjeden i havene brytes. (©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.