NYHETER

Dristig gangbru åpnet i Lørenskog

Elevene på Mailand videregående skole i Lørenskog har fått en eksklusiv skoleveg. En gangbru som er oppkalt etter skolen den betjener, ble åpnet 27. februar. Mailand bru er Norges første selvforakrete hengebru. Den har fått en dristig og elegant utforming.

Den karakteristiske belysningen gir Mailand bru et særpreg i nattemørket som det er vanskelig å unngå å legge merke til.
Den karakteristiske belysningen gir Mailand bru et særpreg i nattemørket som det er vanskelig å unngå å legge merke til. Bilde: Anders Haakonsen
5. mars 2009 - 11:21

Brua har bare ett tårn. Bærekablene har ingen forankring i fjell, de er forankret i gangbanen på begge sider av tårnet. Det betyr at tårnet bærer gangbanen alene.

Lengden på brua er 105 meter. Spennene på hver side av tårnet måler 30 og 40 meter. Brua er dermed vesentlig mindre enn andre hengebruer som er bygd de siste årene, men det er ikke bare størrelsen og forankringen av kablene som får den til å skille seg ut. Tårnet er skråttstilt, gangbanen går i kurve, og belysningen kommer ikke fra master. Et sammenhengende lysrør (ledlys) i topp-profilet i rekkverket sørger for å holde gangbanen lys når det er mørkt.

Aas-Jakobsen og Arkitektskap har samarbeidet om utformingen av brua. Entreprenørarbeidet er utført av Eco Bygg. Prisen er 26 millioner kroner.

Brua krysser riksveg 159 og to lokalveger. Mailand skole som ligger på nordsiden av brua, ble tatt i bruk i august i fjor. Bruåpningen betyr at mange av elevene får kortere skoleveg. På sørsiden bygges et nytt senter for Lørenskog. Når dette blir ferdig, vil brua få vesentlig mer trafikk enn i dag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.