BYGG

Drammen vant kampen

FORNØYD: Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen, skrøt uhemmet av hva politikerne har fått til i Drammen, som er forandret fra et høl alle som har råd flytter fra, til et pen by som er attraktiv å bo i.
FORNØYD: Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen, skrøt uhemmet av hva politikerne har fått til i Drammen, som er forandret fra et høl alle som har råd flytter fra, til et pen by som er attraktiv å bo i. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
25. mars 2009 - 13:02

Drammen fremstår som en helt ny by med et helt nytt image etter omfattende og kostbare endringer i de senere årene.

Kjøper hus

Elven er renset, sandstrand er anlagt og kystlinjen er tatt tilbake.

– Tidligere dro de som hadde råd, nå blir de. Tidligere flyttet de til Asker og Bærum, nå kjøper de hus og leiligheter i Drammen, sa en tydelig fornøyd ordfører Tore Opdal Hansen på Byggedagene.

– Hvis noen for få år siden hadde antydet at man kunne kjøpe leilighet i Drammen for ti millioner kroner ville de blitt bedt om å oppsøke lege, men nå kjøper og selger vi leiligheter på det nivået, sa Opdal Hansen da han fortalte om utviklingen Drammen har vært gjennom.

Plast forbudt

Han trakk frem en av byens gågater som eksempel. Der er det en rekke serveringssteder med uteplasser.

– Her er billige plaststoler og plastbord rett og slett forbudt, og vi har møtt positive holdninger fra næringen, det eneste de krever er at alle får de samme forutsetningene og reglene, sa Opdal Hansen.

Profesjonelle

En stor suksess i denne utviklingen har vært at Drammen kommune har organisert all sin drift av eiendommer inn i et eget selskap, ifølge ordføreren.

– I det selskapet forholder vi oss til en profesjonell styreleder, som styrer lederen og selskapet. Vi vil ikke har politikere i styret som kun går på styremøtene for å drikke kaffe, spissformulerte Opdal Hansen.

Selskapet opererer med internleie som fører til at alle brukere må betale husleie til driftsselskapet.

– Dermed er det ikke lenger mulig for politikerne å saldere bort midler til vedlikehold, og vi får bedre bygg.

Forbilde

Opdal Hansen ga klart uttrykk for at dette var den eneste fornuftige måten å organisere kommunens eiendomsdrift på, og han kalte de tradisjonelle måtene å drifte eiendommer på i offentlig sektor for gammeldags.

Han fikk full støtte fra Peter Butenschøn, leder i Oslo Arkitektforening.

– Forbildet fra Drammen, med én sterk eiendomsforvalter er meget godt. Vi tror at kommuner som Drammen, som satser mer, må til. Hvis vi, som i Oslo, velger å kun satse på enkelte signalbygg, er vi ille ute, sa Butenschøn.

Uenig

Oslos byråd for byutvikling, Merete Agerbak-Jensen, var ikke helt enig.

– Estetikk er viktig for Oslo, men at vi for enkelte bygg velger å satse på standardiserte moduler betyr ikke at vi ikke legger vekt på arkitektur, sa byråden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.