Drammen kommune skal ha inspeksjon av sine 65 bruer

I Drammen er det tid for ny hovedinspeksjon av de kommunale bruene. Inspeksjonen skal ifølge utlysingen av oppdraget ha fokus på tilstandsvurdering og tiltaksbeskrivelse.

Gangbrua Ypsilon over Drammenselva er kanskje Drammens flotteste bru.
Gangbrua Ypsilon over Drammenselva er kanskje Drammens flotteste bru. Foto: Knut Arne Gjertsen, Wikimedia
4. okt. 2023 - 10:49

Hovedinspeksjoner skal utføres hvert 5. år på bruer, og skal inneholde både tilstandsvurdering og tiltaksbeskrivelse for å få gjennomført et optimalt vedlikehold på konstruksjonene. 

Skal få på plass forvaltningprogram

Drammen kommune skal også få etableert et forvaltningsprogram for kommunens bruer, a la Brutus hos Statens vegvesen.

I utlysingen heter det at det for hver bru skal det lages et sammendrag av inspeksjonsresultatene, beskrivelse av vedlikeholdstiltak med kostnadsoverslag og fotobilag som sendes oppdragsgiver som en rapport.

Resultater fra inspeksjonene skal rådgiveren legge inn i henhold til håndbok V440 Bruregistrering i bruforvaltningsprogrammet som tilbys. Dette inkluderer bildemateriell og annet materiell fra bruinspeksjonen.

Byens lengste er revet

Den gamle Bybrua i sentrum av Drammen har i mange år vært kommunens lengste, på 254 meter. Men i påvente av den nye bybrua som nå bygges, er den gamle blitt revet og dermed strøket over på kommunens oversikt. En stakket stund har derfor Gamle Mjøndalen bru tatt over ledelsen, med sine 220 meter.

Ellers er kanskje Ypsilon bru, som knytter sammen Kunnskapsparken på Grønland med byparken på Bragernes, byens flotteste. Gangbrua på 90 meter over Drammenselva er bygget som en skåkabelbru med to sidearmer, slik at den danner en Y. Brua sto ferdig i 2008 og er neppe av de som i første omgang trenger særlig med vedlikehold.

Lista over Drammen kommunes 65 bruer består ellers av mange småbruer i betong.

Les også

Verdensrekord i prøvepeling i Mjøsa

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.