BYGG

Drammen bygger rekordskole

HØYE MÅL: Marienlyst skole skal være ferdig til skolestart i 2010, da skal energibruken ikke overstige 75 kWh/m2/år.
HØYE MÅL: Marienlyst skole skal være ferdig til skolestart i 2010, da skal energibruken ikke overstige 75 kWh/m2/år. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
2. sep. 2009 - 07:02

DRAMMEN: Marienlyst skole i Drammen skal få et energiforbruk på mindre enn 75 kWh/m 2/år når den åpner dørene for i overkant av 500 ungdomsskoleelever neste høst.

Da skolen skulle bygges, var det først tenkt at den skulle få et samlet energiforbruk på en million kilowattimer.

Så tok Drammen Eiendom initiativet til å legge skolen så nær passivhusstandard som mulig. Det resulterte i at nærmere 500 000 kWh forsvant.

35 cm tykke vegger

Det er brukt enkle midler for å få det til. Veggtykkelsen er økt til 35 cm og det er lagt inn moderne løsninger for lysstyring og oppvarming, samt en roterende varmegjenvinner for utluften.

Merkostnadene beløper seg til vel åtte millioner kroner, 4,8 millioner av dette er dekket av Enova. Totalt kommer skolen på 225 millioner kroner.

– Ut fra økonomiske betraktninger er det ikke lønnsomt, men vi ønsker å være en foregangskommune innen miljø og energibruk, sier ordfører Tore Opdal Hansen, som viser til den europeiske byutviklingsprisen Drammen kommune vant i fjor.

– Det var resultatet av en rekke miljøtiltak vi gjorde. Elven, som før var sterkt forurenset, har nå badevannskvalitet, og vi begynner nå å få orden på det som var en sterkt trafikkskadd by.

Norsk standard

Drammen Eiendom har utviklet skolen i tett samarbeid med seniorforsker Tor Helge Dokka i Sintef Byggforsk.

Dokka sitter i den komiteen som skal utarbeide en norsk passivhusstandard.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Vi har lagt oss så tett opp til hva vi forventer den norske standarden vil inneholde som mulig. Vi valgte å satse nå, i stedet for å vente til en ferdig standard foreligger, sier Opdal Hansen, som innrømmer at han kanskje strekker det litt langt når han markedsfører skolen som landets første bygg etter passivhusstandard.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.