IKT

Dramatisk forskerkutt

Finn Halvorsen
28. mai 2004 - 14:45

Hans-Christian Haugli begynte som FoU-direktør i Telenor i januar i år. Han har brukt vinteren til å skaffe seg oversikt over staben.

Vareopptellingen har altså så langt ført til et kutt i staben på rundt 10 prosent. Dette kommer i tillegg til de tidligere dramatiske kuttene under Fredrik Baksaas' Delta 4 program.

Brutal start

Haugli har dessuten også funnet det formålstjenlig å legge ned FoU-kontorene i Grimstad og Stavanger og flytte denne virksomheten til Fornebu.

I et intervju med TU tidligere i år sa Haugli at han tok jobben fordi Telenor har de største ressursene og de flinkeste folkene. Likevel kutter han i staben.

Begrunnelsen er at virksomheten må tilpasses virkeligheten. Det gjelder blant annet nettverksteknologi hvor de ikke ser noen vekst. Her blir det reduksjon, mens områder som mobil og bredbånd vil stå for den fremtidige veksten.

Nylig fikk de 24 siste Telenor-forskerne beskjed om at de ikke lenger har jobb. Av disse blir 17 tilbudt sluttpakker og syv går inn under AFP-ordningen.

Bekymring

Telenor har alltid vært flaggskipet i norsk teleforskning, og miljøet har hatt stor betydning for hele det norske telemiljøet. Regjeringen forsøker å initiere høyere forskningsinnsats fra norsk næringsliv gjennom ordninger som for eksempel skattefunn. Men reduksjonen i forskningsinnsatsen hos landets største teleaktør gir et dårlig signal. Mange i bransjen er bekymret over utviklingen og stiller spørsmål om Norge er i ferd med å sakke akterut på dette feltet.

Takket være bidrag fra det tidligere Televerkets forskningsinstitutt har Norge faktisk vært toneangivende internasjonalt på flere felter innen telekommunikasjoner. Det er nok å nevne eksempler som GSM og satellittkommunikasjon. En rekke vellykkede bedriftsetableringer har også sett dagens lys med utgangspunkt i Telenors forskning.

Telenor har nylig lagt frem sitt årsresultat som viser milliardoverskudd. Likevel ser det ut som om det som tidligere var Norges telelokomotiv har stoppet opp. Det er i alle fall ikke særlig interessert i å gi trekkraft til ekstra vogner. Dersom dette skal endres, må politikerne på banen. Staten har fremdeles over 53 prosent av aksjene i Telenor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.