IT

Dramatisk energisparing

GRØNNEST PÅ IT:Forskningssjef ved Bell Labs, Gee Rittenhouse vil senke energiforbruket på enkelte it-anvendelser til en tusendedel.
GRØNNEST PÅ IT:Forskningssjef ved Bell Labs, Gee Rittenhouse vil senke energiforbruket på enkelte it-anvendelser til en tusendedel.
4. feb. 2010 - 11:58

– Informasjonsteknologien har vært fantastisk for det moderne samfunn. Men det handler ikke bare om telefoni lenger. Vi konsumerer stadig mer IT og resultatet er en enorm økning i CO 2-utslippene. Derfor ga jeg forskerne ved Bell Labs oppgaven å gjøre noe med det. Og det de er kommet opp med et en innovasjon som vil få betydning for langt mer enn vår industri, sier sjefen for Alcatel-Lucent, som eier Bell Labs, Ben Verwaayen.



Berømte Bell

Vi har en lang historie med innovasjon å se tilbake på, forteller president ved Bell Labs Jeong Kim og lister opp koaksialkabelen, transistoren, knapptelefonen. Han viser videre til at labben har hatt forskere som Claude Shannon, som er kjent som informasjonsteoriens far.



Titusendedel

– Informasjonsteknologien forbruker enorme mengder energi i dag og det øker. Med dagens teknologi er det beste vi kan håpe på å holde forbruket på dagens nivå, som er rundt 300 millioner tonn CO 2 årlig, sier forskningssjef ved Bell Labs, Gee Rittenhouse

– I fjor kom samlet vi noen av vår sentrale forskere for å tenke grundig gjennom dette problemet og hva de kan gjøre med det. De jobbet med hvor lite energi er det mulig å bruke uten at nettverkene skulle slutte å fungere. I september var de kommet til at det teoretisk er mulig å redusere energiforbruket til en titusendel av i dag. Det er spesielt den trådløse teknologien som er ineffektiv. Ti tusen er selvfølgelig teori, men målet vårt er nå og komme til en tusendel i løpet av fem år. Klarer vi det kan vi drive nettverkene i tre år med den energien vi bruker på en dag i dag. Men det vi sikter mot er nettverk som er veldig forskjellig fra de vi har i dag.



Samarbeid

Bell Labs kan ikke gjøre dette alene. Derfor har de etablert et globalt forskningssamarbeid som er åpent for alle kalt GreenTouch. Det er 15 ulike store institusjoner fra industri og akademia som etablerer samarbeidet, men det skal være åpent for alle og samarbeidet skal være helt transparent.

– Vi må tenke helt nytt på de utfordringene vi står overfor og sørge for at ingen ting står i veien for rask innovasjon. Gjør vi det er jeg sikker på at vi når målet om den enorme reduksjonen av energiforbruket i løpet av fem år, sier Rittenhouse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.