KLIMA

Dragkamp om Brundtland-pris

Skal en miljøteknologipris med Gro Harlem Brundtlands navn deles ut i Trondheim, eller skal en miljøpris i hennes navn deles ut i Tromsø?
Skal en miljøteknologipris med Gro Harlem Brundtlands navn deles ut i Trondheim, eller skal en miljøpris i hennes navn deles ut i Tromsø? Bilde: WIKI COMMONS
2. juni 2008 - 11:56

Fakta om Brundtland-pris  • Initiativet til en miljøpris knyttet til Gro Harlem Brundtlands navn, og utdelt i Tromsø, ble først tatt av Ole Danbolt Mjøs, professor i Tromsø og leder av Den Norske Nobelkomité. Han har opplyst at han i mars i fjor lanserte ideen for statsminister Jens Stoltenberg.
  • Den 4. juni i fjor lanserte professorene Steinar Supphellen og Asbjørn Rolstadås i Trondheim en lignende idé. De henvendte seg til regjeringen med et forslag om en bevilgning på 120 millioner kroner til et prisfond der formålet skal være å utdele «Gro Harlem Brundtlandprisen for bærekraftig teknologi». Supphellen og Rolstadås argumenterte for at prisen bør utdeles i Trondheim.
  • Ledelsen i Tromsø kommune engasjerer seg nå ved å støtte forslaget fra Ole Danbolt Mjøs om en Brundtland-pris utdelt i Tromsø.
Dragkampen står mellom akademiske miljøer i Tromsø og Trondheim, som begge har foreslått en slik pris.

Ordfører Arild Hausberg (Ap) og varaordfører Gunhild Johansen (SV) har nylig skrevet brev til miljø- og utviklingsminister Erik Solheim med en sterk oppfordring om statlige bevilgninger til det de kaller Brundtlandprisen for klima og miljø – lagt til Tromsø.

Lokalpolitikk

De to politiske lederne i Tromsø viser til regjeringens nordområdepolitikk, men framfører også lokalpolitiske argumenter:

«Vi vil så sterkt vi kan oppfordre den norske regjering til å bevilge de nødvendige midler til å opprette en slik pris. Det vil også være en stor og viktig begivenhet i lang tid framover i det rød-grønne samarbeidet i Tromsø kommune», heter det i brevet.

Ideen om en miljøpris knyttet til tidligere statsminister Gro Harlem Brundtlands navn – og utdelt i Tromsø – er opprinnelig lansert av professor Ole Danbolt Mjøs, med støtte fra direktør Jan Winther ved Norsk Polarinstitutt. Mjøs har foreslått at regjeringen skal bevilge 200 millioner kroner til et prisfond.

Bærekraftig teknologi

Dragkampen om regjeringens velvilje, om penger til et prisfond og om Gro Harlem Brundtlands navn oppsto da professorene Steinar Supphellen og Asbjørn Rolstadås ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim den 4. juni i fjor – på Verdens miljødag – lanserte sitt forslag om «Gro Harlem Brundtlandprisen for bærekraftig teknologi».

De oppfordret Stortinget til å bevilge 120 millioner kroner til et fond som forvaltes i samarbeid mellom Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (DKNVS) og Norges Tekniske Vitenskapsakademi (NTVA). Professorene Supphellen og Rolstadås undertegnet som henholdsvis preses og president i de to vitenskapsmiljøene, og argumenterte med at en pris knyttet til naturvitenskapelig og teknologisk forskning bør deles ut i Trondheim. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.