KRAFT

Drager kan revolusjonere vindkraft

Vindkraft drager
Vindkraft drager Bilde: Sequoia Automation
Stein Jarle Olsen
22. mai 2007 - 11:24

Italienske forskere har store håp for deres Kite Wind Generator, (KiteGen) som skal kunne produsere like mye energi som et middels atomkraftverk.

1,2 øre per kWh

Systemet er utviklet av Sequoia Automation i Torino, og forskerne bak har kommet frem til at det skal kunne produsere en gigawatt effekt til en kostnad av kun 1,2 øre per kilowattime. Det er bare en brøkdel av hva gjennomsnittet i Europa ligger på, nemlig rundt 35 øre per kWh.

5 gigawatt

Fordelene skal være mange. Blant annet pekes det på en lav etableringskostnad på kun 360 000 euro og begrenset plassbehov. Beregninger viser at en 2000-meter-versjon av prosjektet kan generere hele 5 gigawatt. Dette er til sammenlikning rundt 12 ganger hva gasskraftverket på Kårstø er forespeilet å produsere.

– Det kalles revolusjonært, men jeg ser det som en del av en ny energifremtid. Med den rette miksen av varmeenergi fra solen og vindkraft fra KiteGen, kan vi bedre møte behovene fra det økte energiforbruket på jorden, sier forskningsleder Massimo Ippolito ved Sequoia Automation til Wired.

Kite-drager

Dragene som benyttes er av samme typen som benyttes i kiting - lette og ultraresistente, og kan gå så høyt som 2000 meter. For hver drage benyttes et sett svært sterke kabler som kontrollerer retning og vinkel.

Turbinen settes i gang ut fra dragenes bevegelse; rotasjonen setter i gang spenningsproduksjonen. Et kontrollsystem på autopilot optimialserer flygningsmønsteret slik at effekten fra dragene blir størst mulig.

Et innebygd radarsystem kan flytte på dragene i løpet av sekunder om noe skulle komme i veien.

Halvannet år

Prosjektet skal være ferdigstilt i løpet av rundt halvannet år, men KiteGen har allerede fått stor oppmerksomhet.

En liten testversjon, kalt MobileGen, gjorde en rekke forskere nysgjerrige da den ble testet i august 2006.

Sequoia fikk også Verdens fornybare energi-pris i 2006 for sitt arbeid med KiteGen.

EU-pust i nakken

Italia har frem til 2010 med å øke sin fornybare energiproduksjon til 22 prosent av totalproduksjonen for å kunne møte EUs energidirektiv.

Vindkraft er en nøkkelkomponent i dette arbeidet, og konkurransen mellom ulike selskaper er stor i landet.

Se en animasjon av KiteGen her.

Les mer om: