DATATELE

Dommens dag i Microsoft-sak

DATA / HARDWARE: I denne kategorien nådde Windows Vista til topps.
DATA / HARDWARE: I denne kategorien nådde Windows Vista til topps. Bilde: Robert Stein
16. sep. 2007 - 18:58

Brussel (NTB/TT-Sten Gustafsson/Lars Larsson): Selskapet er allerede blitt dømt til å betale milliardbøter fordi EU-kommisjonen mener at den amerikanske programvaregiganten gjør livet surt for mindre konkurrenter.

Microsoft har en unik stilling på markedet for operativsystemer, og det er vanskelig for andre selskaper å bryte Windows’ dominans. Det innebærer også at prispresset på operativsystemer er begrenset.

– Mandagens dom kan bli en av dette tiårets viktigste konkurranserettslige avgjørelser, sier Jonas Koponen, som arbeider som advokat i Brussel og er ekspert på konkurranserett. Han har tidligere vært rådgiver for Microsoft, men er ikke involvert i den pågående prosessen.

Billigere

EU-kommisjonen vil at også andre programvareselskaper skal få sjansen til å utvikle seg slik at konkurransen øker. Målet er at EUs innbyggere skal få bedre og billigere operativsystemer framover.

– Vi vil at forbrukerne selv skal velge produkter og på den måten bestemme hvilke nye produkter som blir vinnere. Microsoft ønsker å ta valget for forbrukerne, mener EUs konkurransekommissær Neelie Kroes.

I mars 2004 besluttet kommisjonen å bøtelegge Microsoft med nesten 500 millioner euro, nær 4 milliarder kroner. Kommisjonen stilte samtidig en rekke krav til selskapet.

I vinter kom kommisjonen fram til at Microsoft brukte for lang tid på å oppfylle kravene, og selskapet ble ilagt nye bøter. Selskapet anklages for å ha brutt EUs regler ved å holde tilbake opplysninger for andre produsenter, slik at de ikke får mulighet til å konkurrere med Microsoft på like vilkår.

Vil ha betalt

Microsoft vil imidlertid ha betalt for opplysningene ettersom de bygger på selskapets oppfinnelser.

– I løpet av 15 år med europeisk konkurranselovgivning har vi aldri tidligere vært borte i et selskap som nekter å rette seg etter våre beslutninger, sier Jonathan Todd, som er talsmann for EU-kommissær Kroes.

Et annet ankepunkt hos kommisjonen er at Windows inneholder en mediespiller som stiller konkurrentene i skyggen. Kravet fra EU er at man skal kunne kjøpe Windows uten at mediespilleren følger med.

Det kravet mener Microsoft at selskapet har oppfylt.

Nye funksjoner

Microsoft har med årene utviklet Windows og for hver versjon lagt til nye funksjoner. Dermed har produsentene av program med slike funksjoner fått problemer med å hevde seg, mener EU-kommisjonen.

Microsoft har klaget på EU-kommisjonens krav og straffetiltak, og mandag kommer EUs domstol i Luxembourg med sin avgjørelse.

Utfallet har stor betydning for Microsoft, men også for kommisjonen og forbrukerne i Europa. Samtidig handler dommen om et teknisk område der forandringene kommer svært raskt og hvor det stilles spørsmål ved gamle sannheter om konkurranse og eiendomsrett. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.