FORSVAR

Dommedagsbombe

26. aug. 2003 - 08:08

Militærforskere i USA har sett nærmere på muligheten for å lage en ladning av energi-fortettet Hafnium. Opplysningene om dette kommer fra Pentagon selv.

Selve ladningen er bare en knyttneve stor og kan nærmest slippes fra et sportsfly, eller skytes ut med en rakettkaster (bazooka).

Den utsletter alt liv i en landsby i ett POFF men lar stort sett bygningene stå. Bare eksplosjonssenteret brenner. Lyn Gordons våpen ser ut til å bli skremmende virkelighet.

Energien i en slik ladning frigjøres i et BLAFF i form av gammastråling. Energimengden sies å være mange tusen ganger større enn i en konvensjonell kjemisk ladning av samme størrelse.

Det kan med andre ord tenkes at mens to kilo TNT har en ganske robust sprengkraft, så er sprengkraften i en gamma-ladning minst lik 100 000 kilo TNT! Multiplikatoren er nemlig femti. Den dødelige strålingen kommer i tillegg.

Forskere har i mange år kjent til at enkelte stoffer kan lagre uhyre store mengder energi, i dette tilfelle i form av såkalt hafnium isomer. En slik ladning må imidlertid brukes forholdsvis raskt, idet den langsomt slipper ut energi i form av gammastråler.

Derfor er ikke bare bruken et mareritt, det er oppbevaringen også. På den annen side har for eksempel Ha178m2 - den eksiterte isomerformen av hafnium - en kjent halveringstid på 31 år.

Muligheten for å bruke stoffet som et eksplosiv ble først påvist av dr. Carl Collins et al ved University of Texas at Dallas, som demonstrerte en slik eksplosjon i 1999. Den frigjorte energien var da seksti ganger større enn den energimengden som ble tilført ladningen (røntgenstråling) for å trigge eksplosjonen.

USDoD (Forsvarsdepartementet) har startet forskning og utvikling på området. Eventuelle våpen vil havne i en gråsone mellom kjemiske og nukleære sprengstoff. Spørsmålet om utvikling av gammabomber blir derfor en vanskelig sak for FN, mht ikke-spredningsavtaler og lignende.

Det er svært dyrt å fremstille stoffet, like dyrt som å lage høyrent uran til atombomber. Derimot er man ikke avhengig av en minste (kritisk) masse slik man er i uranbomber, ett eneste gram av dette stoffet vil kunne gjøre samme nytte som 50 kilo TNT.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.