Dom mot Agder-firma blir stående etter dødsulykke i 2014

Høyesterett har fastholdt boten på 600.000 kroner til Aust-AgderJernmalmgruber i Arendal etter at en arbeider mistet livet i en ulykke med en dumper i 2014.

Dommen ble stående i Høyesterett.
Dommen ble stående i Høyesterett. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix
NTB
19. sep. 2018 - 14:27

I Aust-Agder tingrett i 2017 ble både Aust-Agder Jernmalmgruber og selskapet Lindland Maskin dømt til bøter på 400.000 kroner. Retten konkluderte med at de to firmaene hadde opptrådt grovt uaktsomt. Firmaene ble også dømt til å betale 300.000 kroner i oppreisning og erstatning til hver av den avdøde arbeiderens foreldre.

Behandlet i Høyesterett

Dommen ble imidlertid anket, og i Agder lagmannsrett i mars i år ble foretaksstraffen økt til 600.000 kroner for hvert av firmaene, mens anken som gjaldt erstatning og oppreisning, ble avvist.

Nå har Høyesterett behandlet Aust-Agder Jernmalmgrubers anke over dommen og har fastsatt foretaksstraffen til 600.000 kroner, som lagmannsretten også landet på. Anken over lagmannsrettens beslutning om ikke å behandle oppreisnings- og erstatningsspørsmålet på nytt, ble imidlertid forkastet.

Dumper veltet 

Ulykken skjedde 24. mars 2014 da en 30 år gammel polsk arbeider kjørte en dumper opp på en etablert fylling på rundt 32 meters høyde i Eydehavn i Arendal kommune. Mannen rygget ut mot kanten for å tippe massen, men dumperen veltet bakover og braste ned skråningen. Etter å ha rullet rundt, landet den på hjulene i bunnen av fyllingen. 30-åringen ble kastet ut av førerhuset og døde på stedet.

Agder-politiet mener arbeidsgiveren i forkant ikke hadde sørget for sikring av tippen med fysisk sperring eller andre innretninger for å hindre utforkjøring. Politiet mener arbeidsgiveren heller ikke kan dokumentere at arbeideren hadde tilstrekkelig opplæring i bruk av dumperen.

Arbeidstilsynet gjennomførte et ulykkestilsyn dagen etter ulykken og påpekte flere brudd på arbeidsmiljøloven.

LES OGSÅ: Tok ikke HMS på alvor - dømt til å betale 600.000 hver i foretaksbot etter dødsfall

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.