IT

Doktoren får datahjelp

IBMs supermaskin Watson kan analysere 200 millioner sider på mindre enn tre sekunder. Det kan brukes i diagnostikk.

DATAKJEMPE: Den kraftige datamaskinen Watson danket ut drevne deltakere i tv-quizzen Jeopardy. Nå skal den hjelpe leger å stille diagnose og gi rett dose medisiner.
DATAKJEMPE: Den kraftige datamaskinen Watson danket ut drevne deltakere i tv-quizzen Jeopardy. Nå skal den hjelpe leger å stille diagnose og gi rett dose medisiner. Bilde: IBM
28. sep. 2011 - 08:57

Tidligere i år imponerte IBM en hel verden da deres Watson slo de to amerikanske mestrene i Jeopardy.

For første gang hadde et datasystem banket mennesket i en fri spørrekonkurranse hvor spørsmål og svar skulle avleveres muntlig.

Men IBM har selvfølgelig ikke laget Watson bare for å vise seg på tv. Denne teknologien kan revolusjonere bruken av datamaskiner på en lang rekke områder.

Legehjelp

Nå kommer det første bruksområdet, og det er innen helse. Et Watson-system som er fylt opp med helsekunnskap vil kunne assistere leger når de skal diagnostisere pasienter.

Selv aldri så smarte leger kan ikke alt innen sine fagområder. Det publiseres et ufattelig antall artikler hvert år, og det står ikke i menneskelig makt å ta til seg alt. Men det kan Watson.

Den kan lagre et enormt antall artikler i hukommelsen og analyserer 200 millioner sider på mindre enn tre sekunder.

Kvalifisert

Watson kan også mates med alle medisinske data som er tilgjengelige om den enkelte pasient. Deretter gir systemet et ganske kvalifisert svar som grunnlag for legens diagnose og behandlingsforslag.

Kjernen i Watson er programvare, men for å få den til å gå raskt nok kjører den på en IBM-superdatamaskin med en ytelse på 80 teraflop.

I tillegg ligger all informasjonen den henter kunnskap fra i RAM (internminnet), slik at ingen ting må hentes fra et tregt lager.

DATAKJEMPE: Kjernen i Watson er programvare, men for å få den til å gå raskt nok kjører den på en IBM superdatamaskin med en ytelse på 80 teraflop. I tillegg ligger all informasjonen den henter kunnskap fra i internminnet, slik at ingen ting må hentes fra et tregt lager.
DATAKJEMPE: Kjernen i Watson er programvare, men for å få den til å gå raskt nok kjører den på en IBM superdatamaskin med en ytelse på 80 teraflop. I tillegg ligger all informasjonen den henter kunnskap fra i internminnet, slik at ingen ting må hentes fra et tregt lager.

Analyse

IBM jobber nå sammen med det amerikanske helseselskapet Wellpoint for å lage en kunnskapsbase og raffinere programvaren slik at den kan gi leger assistanse.

Selskapene tror også at Watson vil kunne brukes til å analysere enorme datamengder for å finne ut hvordan ulike medisiner virker sammen i ulike doseringer.

– Medisinsk informasjon fordobles hvert femte år, og kostnadene til helse øker hele tiden. Watson har et fantastisk potensial til å gi støtte til leger og redusere ventetiden for diagnose, sier sjefen for Watson Solutions i IBM Software Group, Manoj Saxena.

Utviklingen av det nye helsesystemet er kommet langt, og Wellpoint tar sikte på å ta i bruk den nye teknologien tidlig neste år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.