Doktor med laser

(Bilde: LPS)
KIRURGI: En engelsk fysikk-oppfinnelse vil nå gjøre det mulig med kirurgiske inngrep i munnhulen og ellers, med vesentlig reduserte plager for pasientene og lavere kostnader for sykehus og klinikker. (Bilde: LPS)

Forskerne slet litt med å finne en tilstrekkelig fleksibel og pålitelig fibertype, en som kunne transportere høyintensitets MIR laserlys uten forvrengning og effekttap.

De fant til slutt at fiber basert på såkalte kalsogenider var tingen.

Fibrene er nå ferdigutviklet av knoppskytingen ChG.

Fiber-utfordring

- Farger bortenfor blått, rødt og grønt (IR) er usynlige for det menneskelige øye og lar seg heller ikke uten spesialbehandling transportere i en vanlig fiberkabel, forteller doktor Dan Hewak, som har ansvaret for utviklingen.

Men R laserlys absorberes greit i menneskelig vev. Dette gjør det ideelt for operative inngrep basert på lysenergi. Dette har man visst lenge.

Men det var først med ChG’s gjennombrudd m.h.t. lysbehandlingen, at metoden lot seg bruke.

Før kunne ikke IR-lyset transporteres fra lyskilde til inngrepssted.

Billig og uvondt

Dan Hewak samarbeider nå med professor Chris Sproat ved Department of Oral & Maxillofacial Surgery tilknyttet Guy’s Hospital, London. Dr Sproat sier at ”teknikken definitivt åpner veien for såkalt mikroinvasiv fastvev-kiurgi. Det vil minimalisere pasientens negative opplevelser og dessuten senke kostnadene for slike inngrep.”

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå