NATURVITENSKAP

Dødsgift på avveie

De respektive lands etterretningstjeneste - SIS i UK og FBI i USA - jobber for fullt for å finne mulige avsendere.

Ricin er livsfarlig: Som dråper i innpustet luft (aerosol) lammer den åndedrettet, om den svelges ødelegger den fordøyelsessytemet og gir hjertesvikt.

I Washington er stoffet oppdaget i offemtlige postsorteringssentraler. Også i London pågår jakten på stoffet for fullt, der med Secret Intelligence Service i spissen. De samarbeider med Special Branch, Metropolitan Police (Scotland Yard) for å beskytte folkevalgte og administrasjon.

Ricin er et potent protein - et cytotoxin - som utvinnes av frøene/bønnene til oljeplanten Ricinus communis.

Planter og frø er vanlig forekommende globalt og oljen er enkel å utvinne ved pressing.

Av oljen utvinnes ricin, et giftstoff som så kan spres som pulver eller som aerosol.

Giften forårsaker sykelige (patologiske) forandringer i kroppen etter ca. åtte timer. Den vil senere forårsake åndenød og kvelning (hypoksisk respiratorisk svikt) etter 36 til 72 timer.

Om stoffet svelges, gir det sterke reaksjoner i mage- og tarmsystem (gastrointestinale syndrom) nærmest omgående, fulgt av vaskulær kollaps og død - altså hjertesvikt.

Kloden rundt prosesseres omkring en million tonn ricinusfrø årlig, og blir til helt vanlig vegetabilsk olje.

Stoffets betydning som terroristvåpen ligger i denne enorme forekomsten, og i det at det kjemisk sett er enkelt å trekke ricin ut av oljen, med noen få kjemitekniske grep.

Av en million tonn knuste frø kan man utvinne inntil fem vektprosent ren ricin.

Problemet blir - ifølge SIS - ikke mindre av at dagspresse og radio/TV bokstavelig talt bombarderer omverdenen med stoff om ricin. Dermed kan nye terrorgrupper få ideen om å bruke giftstoffet.

Det finnes ingen elektroniske eller automatiske måter å påvise ricin på enkel måte dersom den følger med i post , pakker eller bagasje, men hunder kan trenes til å kjenne stoffet.

Giften ble utviklet under annen verdenskrig av britisiske forskere. Den var tenkt brukt i bomber som skulle slippes over Tyskland. Av ukjente årsaker ble planene droppet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.