ARBEIDSLIV

Dødelig mobiltelefon

10. mars 2001 - 09:30

Det er spesielt på flyplasser at beredskapen er skjerpet som følge av advarselen.

– Vi har tatt dette til etterretning, sier sikkerhetssjef Jon Birger Berntsen i Luftfartsverket til tekblad.no. – Disse våpenene skal våre sikkerhetsrutiner avsløre uten særlige problemer, beroliger han. Dansk politi er imidlertid på tå hev:

– Hvis en mann trekker sin mobiltelefon, og vi tror at det er en pistol, så er skytereglementet oppfylt, sier vicepolitikommissær Frede Petersen, Københavns Lufthavn til det danske fagbladet Ingeniøren. Så vær forsiktig med hvor du veiver med røret neste gang du er på Kastrup.

Pistolen er klassifisert som en pistolpenn, har fire løp og lades ved å skyve den nedre halvdelen til siden. Skurken spenner en hane ved å dreie en kapp i bunnen, og løpene avfyres ett og ett ved å trykke på forskjellige taster på telefonen. Pistolen er av kaliber 22, nok til å drepe på kort hold.

– Hvis noen forsøker å brunge et slikt våpen gjennom kontrollen, vil de først bli varslet i metalldetektoren. Deretter vil vi se på røntgenbildet at det ikke dreier seg om en vanlig mobiltelefon, sier Berntsen, som ikke har opplevd dette ved noen norske flyplasser.

Ifølge tekblad.nos danske søster Ingeniøren|net ble de første mobilpistolene funnet i oktober i fjor av hollandsk politi. Tysk politi frykter at tusenvis allerede har kommet kriminelle i hende i Vest-Europa, og importen skjer i hovedsak gjennom Balkan-statene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.