ARBEIDSLIV

Døde av sveiserøyk

Foto: Atle Abelsen
Foto: Atle Abelsen Bilde: Atle Abelsen
1. mars 2001 - 12:50

Dødsfallene skjedde i perioden 1996–1999. Alle de tre som døde hadde sveiset på manganholdig stål. Stålet var behandlet med sinkmaling eller epoxymaling.

– Arbeidsmiljøet på de aktuelle stedene har ikke vært verre enn det som er vanlig i bransjen, sier overlege Ebba Wergeland i Arbeidstilsynet til Fellesforbundets fagblad Magasinet.

I tillegg har Telemark sentralsykehus oppdaget tilfeller der verftsarbeidere er blitt alvorlig syke av lungebetennelse etter arbeid med sveising eller skjærebrenning på et malt skipsskrog. I løpet av fire dager ble tre arbeidere ved samme verft lagt inn på sykehuset med lungebetennelse.

En nærmere undersøkelse viste at ni av de totalt 32 verftsarbeiderne hadde fått nedre luftveisinfeksjon eller lungebetennelse. Yrkesmedisinsk avdeling konkluderer med at røyk, gass og/eller støv i arbeidsmiljøet har medvirket til at disse mennene ble syke.

Et annet kjent, og slett ikke ufarlig, problem i bransjen er metallfeber – en influensalignende tilstand som skyldes forgiftning på grunn av metalloksider i sveiserøyken. Lidelsen kan medføre lungeforandringer og øke risikoen for infeksjoner. De tre som er døde av lungebetennelse fikk først metallfeber.

Sammen med Bilbransjeforbundet og Teknologibedriftenes Landsforening (TBL) vil Fellesforbundet nå diskutere et felles informasjonsopplegg for å informere om risikoen, skriver Magasinet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.