BYGG

Død person funnet i husruin i skredområdet

Én person ble fredag ettermiddag funnet død i skredområdet på Ask i Gjerdrum. Nødetatene sier likevel at de fortsatt har håp om å finne overlevende.

Letemannskapene har fredag vært nede i skredområdet i flere timer.
Letemannskapene har fredag vært nede i skredområdet i flere timer. Terje Bendiksby
1. jan. 2021 - 15:28

Klokken var rundt 14.30 fredag ettermiddag da den døde personen ble funnet i det sentrale skredområdet. Vedkommende, som ennå ikke er identifisert, skulle fraktes ut av området i løpet av kort tid, opplyser politiet.

– Vi ønsker ikke å si noe om kjønn eller alder. Dette er fremdeles veldig ferskt, og vi fortsetter å jobbe intensivt i området, sa innsatsleder Roy Alkvist på en pressebrifing fredag ettermiddag.

Statsminister Erna Solberg (H) sender sine tanker til de pårørende etter å ha mottatt beskjed om funnet.

– Det er med stor sorg vi har mottatt beskjeden vi har fryktet. Mine tanker går til de som har mistet en de hadde kjær, sier hun.

– Mange berørt av tragedien

Fredag formiddag ved 11.30-tiden ble redningsmannskaper sendt ned til et spesifikt sted i skredområdet etter at risikorapporter vurderte det som et relativt stabilt område. Operasjonen tok sikte på å lete gjennom det som var restene av én eller to boliger.

Redningsmannskapene la ned styrofoam-plater, som ble lagt som dominobrikker nede i skredområdet, for å kunne bevege seg der nede, ifølge politiet.

Før den døde personen ble funnet var det meldt om ti savnede personer etter det enorme kvikkleireskredet i Gjerdrum, som skjedde natt til onsdag. Det er ikke bekreftet om den døde personen som nå er funnet, er blant de ti savnede.

– Det er mange mennesker som er berørt av denne tragedien. Folk som har mistet hjemmene sine, alt de eier og antakeligvis familiemedlemmer. Det er fortsatt mange som savner sine kjære, sier Alkvist.

– Vi henstiller derfor mediene til å trå varsomt og ha respekt, lyder oppfordringen fra politiet.

Tro på overlevende

For tredje gang senket mørket seg over det enorme skredområdet i Ask i Gjerdrum kommune fredag ettermiddag. Men leteaksjonen fortsetter med uforminsket styrke, framholder politiet.

– Mørket kommer, men det hindrer oss ikke i de planene vi driver med og som vi legger for resten av kvelden og natten, sier innsatsleder Roger Pettersen.

De siste dagene er to hunder blitt funnet i live i skredmassene, senest sent torsdag kveld. Nødetatene har håp om å også finne mennesker i live.

– Vi har fullt fokus på å finne overlevende. Vi har planlagt med at vi kan få flere funn av overlevende, men er også forberedt på at vi kan finne flere døde, sier Pettersen.

Helseberedskapen trappes opp

Les også

Samtidig som den døde personen ble bekreftet funnet, sier helsevesenet at de har trappet opp bemanningen for å kunne ta imot eventuelle overlevende. Innsatsleder helse Bjørn Nuland sier at de fremdeles har tro på å finne overlevende drøyt to og et halvt døgn etter skredet.

– Nå har vi funnet en omkommet, men vi er fortsatt i trua om at vi skal finne overlevende. Det har vi inntil vi får andre medisinske vurderinger eller at man har søkt gjennom skredområdet såpass godt, sier Nuland til NRK.

– Det har vi inntil vi får andre medisinske vurderinger eller at man har søkt gjennom skredområdet såpass godt, sier han.

Kirken åpen gjennom nyttårshelgen

Som følge av skredulykken vil Gjerdrum kirke holde åpent fra klokken 10 til 22 gjennom hele nyttårshelgen, skriver Dagen.

– Vi inviterer til stillhet, lystenning, fellesskap og tilbud om samtale, sier kirkeverge Dagrun Agnete Ødegaard til VG.

Myndighetene har gitt ros for at lokalsamfunnet har stilt opp i kjølvannet av katastrofen. Mange er blitt hjemløse og trenger bistand. Derfor er det blitt opprettet en pengeinnsamling for skredofrene i Gjerdrum.

Ressursnettverket for barn og unge (RBU) og Gjerdrum kommune samarbeider om pengeinnsamlingen. I tillegg har Røde Kors åpnet et gavemottak i Holterhallen i nabokommunen Nannestad.

Kvikkleireskred starter ofte uten forvarsel, og kan gjøre stor skade, som her i Alta i juni 2020.
Les også

Algoritmer klarte overraskende kjapt å kjenne igjen kvikkleire

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.