FORSVAR

Dobling av våpenimporten til Europa etter Ukraina-krigen

Våpenimporten til Europa økte med 93 prosent i fjor, går det fram av en rapport fra Stockholm International Peace Research Institute (Sipri). 

Våpenimporten til Europa har økt med 93 prosent siden Russlands invasjon av Ukraina i fjor, ifølge fredsforskningsinstituttet Sipri.
Våpenimporten til Europa har økt med 93 prosent siden Russlands invasjon av Ukraina i fjor, ifølge fredsforskningsinstituttet Sipri. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/NTB
13. mars 2023 - 07:39

Den store økningen skyldes i hovedsak Ukraina-krigen. Også flere andre land har økte militære utgifter, blant dem Norge og Polen, og krigen ser ikke ut til å ta slutt med det første.

– Selv om våpenleveransene har minket globalt, har de økt kraftig til Europa på grunn av spenningen mellom Russland og de fleste andre europeiske land, sier Sipri-forsker Peter Wezeman til TT.

De europeiske Nato-landene har ifølge Sipri økt våpenimporten med 65 prosent. Utviklingen begynte allerede da Russland annekterte Krim-halvøya i 2014, og viser at mulighetene for nedrustning og begrensninger på våpenarsenaler nå er enda mindre enn før, sier Wezeman.

– Det er et tegn på at landene faktisk ser militærmakt som det viktigste svaret på det tilspissede trusselbildet de ser i Europa. Sipri venter at utviklingen fortsetter i samme retning.

Overforbruket av naturressurser truer klimamålene, advarer FNs ressurspanel. Bildet viser ekstremregn i Singapore.
Les også

Advarer: Naturressurs-bruken kan øke med 60 prosent

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.