Terje Lien, daglig leder i Rørosbakern, ved starten av produksjonslinjen Dynatec utviklet. Den doblet produksjonskapasiteten. (Bilde:  )
En tradisjonell fast og forholdsvis liten steketakke ble erstattet med en rullende takke med høyere kapasitet. (Bilde:  )
For å oppnå helt lik steking på begge sider er det lagt inn automatisk vending halvveis i prosessen. (Bilde:  )
Pakkemaskinen er levert av MPack. Det starter med en papirrull, og ender med ferdig pakkete flatbrød i poser. (Bilde:  )
Pakkemaskinen er levert av MPack. Det starter med en papirrull, og ender med ferdig pakkete flatbrød i poser. (Bilde:  )

Rørosbakern

Doblet kapasiteten etter automatisering av produksjonen

I den ene enden helles deigen inn, i den andre enden kommer flatbrødene ut, ferdig pakket og merket.

Rørosbakern

Omsetning før automatiseringen: 5 millioner kroner per år.

Omsetning etter automatisering: 10 millioner kroner er målet for 2015, men i praksis kan det økes mye mer fordi kapasiteten har økt.

Antall ansatte før automatisering: 5

Antall ansatte etter automatisering: 4

Antall produkter før automatisering: 4

Antall produkter etter automatisering: 9

Takke

En steiketakke, også kalt takke eller bakstehelle er en plate til å steke mat på. Takker kan benyttes sammen med åpen ild, komfyr og elektrisk strøm og er kjent fra store deler av verden. Man kan bruke steiketakken med eller uten fett.

I norsk mattradisjon benyttes steiketakke når man steker flatbrød, sveler, pannekaker og lefser ettersom takken oppnår en jevn temperatur. Kilde: Wikipedia.

Korni flyttet ut

I fjor sommer la Kavli ned produksjonen av Korni flatbrød i Norge, og flyttet den til Tyskland. Fabrikken i Barkåker i Vestfold hadde da produsert Korni siden 1919.

Administrerende direktør i Kavli, Karl Johan Ingvaldsen, forteller at finanskrisen førte til at halvparten av eksportsalget forsvant over en femårsperiode og at produksjonen av Korni gikk med betydelige tap.

– Vurderte dere om nye automatiserte produksjonslinjer kunne gi lønnsomhet?

– Ja, alle stener var snudd, det var gjort et grundig og godt arbeid og jeg er trygg på at automatisering og nye anlegg ikke ville løst problemet. Men dette skjedde før min tid, så detaljene kjenner jeg ikke, sier Kavli til Automatisering.

Josef Filtvedt og Dynatec stiller seg undrende til dette.

– Jeg skjønner ikke hvilke stener som er snudd og hvem som har snudd dem. Kavli var ikke i kontakt med oss før de besluttet å flytte ut av Norge.

– Kunne dere hjulpet dem med å få til lønnsom produksjon i Norge?

– Ja, det kunne vi. Når det gjelder alt som er flatt er vi den største leverandøren av automatisert baking i Norge, og vi er store også i Sverige, sier Filtvedt.

Om du kjøper flatbrød fra Rørosbakern skal du vite at bak produktet ligger det ikke bare en gammel tradisjonsrik oppskrift og godt håndverk. Der ligger det også vel gjennomtenkt automatisering og godt ingeniørarbeid.

Sommeren 2014 flyttet Rørosbakern inn i nytt bygg, og tok skreddersydd automatisert produksjonsutstyr i bruk. Forberedelsene startet for nærmere seks år siden.

 For mye svinn

En tradisjonell fast og forholdsvis liten steketakke ble erstattet med en rullende takke med høyere kapasitet.
En tradisjonell fast og forholdsvis liten steketakke ble erstattet med en rullende takke med høyere kapasitet. Foto: 

Produksjonen hadde nådd det maksimale av hva som var mulig på de seks takkene, hver på 1250 x 2500 mm. Flatbrødene ble stekt og vendt manuelt, og det ble variasjon i stekegrad og for mye svinn.

Daglig leder Terje Lien besluttet at han trengte et nytt og automatisert bakeri og startet med å jakte på en egnet tomt. Da den var funnet, ble bygget tegnet med tanke på produksjonslinjen.

Dynatec fikk oppgaven: Lag en automatisert produksjonslinje.

– Det tok sin tid, jeg mistenker at de på et tidspunkt tvilte på om det ville bli til noe i det hele tatt, humrer Lien.

Det nye bakeriet sto ferdig rett før sommeren, og i august var det klart til første produksjon. Når dette skrives, i november, er det meste av innkjøring og de fleste justeringer gjort.

– Det har gått greit, ikke mer justeringer enn høyst nødvendig, sier Lien.

Roterende takke

Først går deigen til en valsemaskin. Til den er det laget et roterende oppslagsbord. Det kan benyttes ulike verktøy, til hullboring, stanseverktøy og kutting, avhengig av hva slags produkt som er under produksjon. Her er det også lagt inn en returbane for deig som er kappet.

Deretter følger kjernen i den nye produksjonslinjen, en 16 meter lang roterende takke. Takken varmes fra undersiden og i tillegg er det lagt inn varmeelementer i drivverket og rullene med en diameter på en meter. Dette gjør at det hele blir en slags evig roterende stekeovn som samtidig fungerer som transportbånd. Langs linjen er det lagt inn undertrykk i kombinasjon med ruller som sørger for å snu flatbrødene og de øvrige produktene halvveis i stekeprosessen.

Vakuumvenderen er spesialbygd for Rørosbakern. Dynatec har også lagt inn et justerbart pressbelte som gjør at Lien og hans folk kan variere hvor bulkete eller flatt flatbrødet skal bli.

 Gjenskaper manuell baking

– Jeg var der oppe og bakte på gamlemåten før vi startet, da målte jeg med stoppe­klokke og temperaturmålere. Dette er skreddersøm laget for å gjenskape den manuelle bakeprosessen i et automatisk anlegg, sier Josef Filtvedt, teknisk sjef hos Dynatec.

 

For å oppnå helt lik steking på begge sider er det lagt inn automatisk vending halvveis i prosessen.
For å oppnå helt lik steking på begge sider er det lagt inn automatisk vending halvveis i prosessen. Foto:

 

 

Lien forteller at han stilte knallharde betingelser når det kom til endring av oppskriftene, den tradisjonelle smaken skulle beholdes.

Det har vært gjort før, og Filtvedt forteller at den første jobben til Dynatec i 1987 var ganske lik, men da var det lomper som skulle bakes. På Røros er det lagt inn flere smarte løsninger.

– Det er vanlig å sage opp bakevarene etter at de er stekt. Vi kutter deigen nesten over før steking, og får skilt stykkene med et lett knekk etter steking. Det gir betydelig mindre støv, og vi trenger ikke sag. Vi er fornøyd med at Rørosbakern nå kan bruke den samme linjen til mange produkter, og likevel ha den automatisert, sier Filtvedt.

Eneste i Norge

Så følger et avretterbord der de ferdige produktene blir stablet for pakking, og en kjølelinje før de når pakkemaskinen.

 

Pakkemaskinen er levert av MPack. Det starter med en papirrull, og ender med ferdig pakkete flatbrød i poser.
Pakkemaskinen er levert av MPack. Det starter med en papirrull, og ender med ferdig pakkete flatbrød i poser. Foto:

 

 

Pakkemaskinen er levert av MPack på Furnes og heller ikke den er hyllevare. Tidligere kjøpte Rørosbakern ferdige poser, som måtte merkes manuelt. Nå mottar pakkemaskinen fra Fujitsu flatbrødet, så lager den posene av papir, film med dekor og merker så posene med alle nødvendige data som batch, datostempling osv. Så er det klart til utsendelse. Den nye produksjonslinjen gir også fleksibilitet med hensyn til pakking, og størrelser.

Pakkemaskinen er levert av MPack. Det starter med en papirrull, og ender med ferdig pakkete flatbrød i poser.
Pakkemaskinen er levert av MPack. Det starter med en papirrull, og ender med ferdig pakkete flatbrød i poser. Foto:

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)