T2

Dobler batteritiden i smartmobiler

VIL FORLENGE BATTERILEVETIDEN: Sjefen for Nokia Siemens Networks i Norge, Finn Erik Hermansen vil bruke ny teknologi for å få lengre batterilevetid i smartmobiler.
VIL FORLENGE BATTERILEVETIDEN: Sjefen for Nokia Siemens Networks i Norge, Finn Erik Hermansen vil bruke ny teknologi for å få lengre batterilevetid i smartmobiler. Bilde: orv
17. mars 2010 - 07:12

Nokia Siemens Networks (NSN) har utviklet teknologi som kan doble batterilevetiden i smartmobiler og senke energiforbruket merkbart i basestasjonene.

Det kommer smarttelefonene til gode. Det handler om mobiler som blant andre Iphone. De står vanligvis i konstant datakontakt med nettverket. Mange nye tjenester som Facebook og Twitter spør med sekunders mellomrom om status, og mange telefoner oppdaterer geografisk posisjon hele tiden. Stadig flere nye mobilapplikasjoner er alltid logget på og står i konstant kommunikasjon med en server.

Resultatet er mer eller mindre kontinuerlig trafikk og det koster strøm. Både i telefonen, men også i basestasjonen.Dobler levetiden

For å spare strøm handler det om å redusere det arbeidet mobilen gjør uten at det går ut over de programmene som trenger å kommunisere. Standardiseringsorganet 3GPP har spesifisert en teknologi som NSN har innført.

– Vi kan ikke gjøre noe med selve mobilene, men vi kan gjøre noe med måten de kommuniserer med basestasjonene på. Den løsningen vi har lansert heter Continuous Packet Connectivity. Den kan mer enn doble batterilevetiden til enheter som alltid er koblet opp i mobile nett, sier Norgessjef Finn Erik Hermansen hos Nokia Siemens Networks i Norge.

I en mobiltelefon er det spesifisert fire ulike nivåer for signalering mellom den og basestasjonen. De to laveste trinnene bruker bare 5 mA, men de øverste bruker 100 og 200 mA. I tillegg skal det utveksles 30 signaleringsmeldinger, og det tar lang tid og gå opp fra laveste nivå til høyeste og tilbake igjen. Det koster strøm.

Raskere

Teknologien til NSN gjør at telefonene klarer seg med å veksle mellom de to midterste nivåene. I tillegg til at telefonen hoder seg på et lavere strømforbruk, går operasjonen svært mye raskere og utveksler bare tre signaleringsmeldinger.

– Ikke alle smarttelefoner støtter dette ennå, men de som gjør det sparer mye strøm. I tillegg reduseres belastningen i kjernenettet voldsomt. Smarttelefoner er en utfordring for mobilnettene på grunn av all signaleringen som foregår. Denne teknologien kan doble antall smarttelefoner i en sone, sier Hermansen.Bedre basestasjoner

NSN har også introdusert ny teknologi som reduserer strømforbruket i selve basestasjonen. I 2005 brukte en 2G/3G basestasjon 4,1 kW. Den nye Flexi Multiradio bruker bare 790 watt.

Med så lavt energiforbruk er det mulig å bruke sol og vindkraft i kombinasjon med en generator til å drive stasjonen.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.