BYGG

Dobbeltsikrer dobbeltsikringen

Trond Gram
31. mars 2010 - 10:20

Selv doble løsninger var ikke nok da Jernbaneverkets GSM-R-sentral falt ut på grunn av kortslutning på mandag.

Nå er en reservesentral til sentralen i Trondheim under planlegging et annet sted i byen, som etter planen vil stå i drift i løpet av 2011.

Dublerte systemer

Ifølge en melding fra Jernbaneverket vil man da han en løsning for hele sentralen med dublerte systemer begge steder.

Den nye sentralen, som er kostnadsberegnet til 150 millioner kroner, blir en tro kopi av den eksisterende og skal fungere som reserveløsning hvis hovedsentralen på Marienborg i Trondheim får uforutsette problemer eller driftsstans.

Uklar årsak

På et møte tirsdag ble jernbanedirektør Elisabeth Enger orientert om hva som skjedde mandag kveld. Jernbaneverket vil sammen med leverandøren av utstyret sette i verk en fullstendig gjennomgang av strømforsyningssystemet og den serverløsningen som sviktet mandag.

Det er ennå ikke klart hvorfor en feil i strømforsyningen til en server på operasjonssentralen for GSM-R falt ut og førte til en tre timer lang togstans mandag kveld.

Styrket beredskap

Derfor vil Jernbaneverket ha styrket beredskap i påsken for å finne og reparere eventuelle feil som måtte oppstå ved sentralen.

Den nye dobbeltløsningen vil ytterligere redusere sårbarheten for at en feil i systemet skal kunne føre til en omfattende driftsstans på jernbanen.

Til NTB forteller informasjonssjef Kjell Bakken at Jernbaneverket får dobbelt opp av blant annet datasentraler og strømforsyningsanlegg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.