NATURVITENSKAP

Dobbeltkontrollert - dobbeltkontroll

NIX JUKS: Nå er det slutt på å jukse med pass, ID-kort, penger og aksjer. Et nytt instrument utviklet i UK avslører den minste nyansefeil i fargetrykk og slår straks alarm.
NIX JUKS: Nå er det slutt på å jukse med pass, ID-kort, penger og aksjer. Et nytt instrument utviklet i UK avslører den minste nyansefeil i fargetrykk og slår straks alarm. Bilde: LPS
Stein Bekkevold
15. sep. 2005 - 14:46

Spesialister ved engelske Cambridge Consultants har utviklet en leser som avslører de minste feilnyanser i trykkfarger for eksempel i penger og pass.

Dessuten har studenter ved to engelske universitet oppfunnet en annen identifikasjonsteknikk:

Du innfører strukturfeil på nanonivå i papiret (og plasten) ting er trykket på. Feilene er umulige å oppdage med annet enn en spesiell skanner betjent av eksperter. Teknikken er under videreutvikling.

Solid støtte

Colour Secure heter selskapet som produserer utstyret for spektrometerbasert fargescanning. De viste sakene på den nylig avholdte spesialmessen Technology World 05, ivrig støttet av organisasjonen UK Trade & Investment.

Tenk om det norske FoU-miljøet – bittelite som det jo egentlig er - hadde hatt tilsvarende støtte? Hjerner og kreativitet har de nok, men trenger støtte. Hallo? Er det noen der ute?

Les mer om: