Dobbeltbrent

Sant å si begynner vi å bli litt blaserte når det gjelder DVD-brennere. Men av og til skjer det saker som får det til å vibrere litt igjen.

De velorienterte vet at film på DVD alltid har vært lagret i to lag. DVD-brennere derimot har bare kunnet brenne det øverste laget. Til nå.

Hvert av skjiktene i de nye tolagsplatene er følsomme for en spesiell effekt på laseren og det eneste brenneren fra NEC trenger å gjøre for å adressere begge, er å endre denne effekten.

Til sammen får du plass til 8,5 GB på en skive. I tillegg kan NEC-en alt som forlanges av en moderne brenner. Som å produsere både pluss og minus DVD-format i 8X hastighet og 32X på CD-R.

Når du skal brenne i to sjikt går det unna i 2,4X hastighet på såkalte +R9-plater. Slike koster en liten formue for tiden, men det gjorde jo CD-R og DVD-R plater også når de kom.

Skal du være utstyrt for nærmeste fremtid, i det minste til blå laser slår igjennom, kan du glede deg over at brenneren ikke koster mer enn rundt 800 kroner. NEC distribueres av Norek, Itegra, Optical Storage og Ingram.