BYGG

Dobbelt sykefravær i Norge

Veidekke-sjef Terje Venold må hanskes med et sykefravær på 5,9 prosent i Norge. For Veidekke i Danmark er fraværet bare på 2,2 prosent.
Veidekke-sjef Terje Venold må hanskes med et sykefravær på 5,9 prosent i Norge. For Veidekke i Danmark er fraværet bare på 2,2 prosent. Bilde: Joachim Seehusen
Stein Jarle Olsen
26. nov. 2009 - 07:43

Tallene taler for seg: Mens Veidekkes 2000 svenske og danske ansatte i tredje kvartal var syke henholdsvis 3,0 og 2,2 prosent av tiden, er tallet for selskapets 4000 norske medarbeidere 5,8 prosent.

Organisert ulikt

Det viser en gjennomgang av selskapets kvartalsrapporter som Dagens Næringsliv har gjort.

– Korttidsfraværet i Veidekke er stort sett likt i Norge, Sverige og Danmark - halvannen til to prosent. Det er langtidsfraværet som varierer, sier HMS-direktør Bente Lillestøl til avisen.

Hun peker på organisatoriske forskjeller mellom landene.

– I vårt danske selskap Hoffmann er en anleggsbas og hans lag en mer selvstendig enhet. De jobber på et prosjekt for oss, går så kanskje videre til et seks måneders oppdrag for Skanska. I Danmark er det relativt færre enn her som står i et permanent ansettelsesforhold til "gullklokka", sier Lillestøl, med støtte fra hovedverneombud Odd A. Olsen og kommunikasjonsdirektør Kai Krüger Henriksen.

Andre regler

I tillegg har Norge egne permitteringsordninger som gjør at det kan være mer hensiktsmessig å være sykemeldt, påpeker seniorforsker Knut Røed ved Frischsenteret.

Også AF Gruppen har høyere sykefravær i Norge enn i Sverige, med henholdsvis 3,9 og 3,0 prosent.

– Det er grunnlag for å spekulere i om en del av forskjellen i sykefraværet mellom Norge og Sverige skyldes ulike regler, sier konsernsjef Pål Egil Rønn.

I Sverige har man for eksempel en såkalt "karensdag" - den første sykefraværdagen gir ingen sykelønn.

Les også: Så lenge kan du være syk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.