INDUSTRI

Dobbelt overskudd etter fusjonsfiasko

23. apr. 2010 - 08:36

666 millioner kroner før skatt var gevinsten etter at fusjonsavtalen med Terra Industries gikk i vasken.

Denne oppbruddsgodtgjørelsen i tillegg til gode gjødselpriser og mer produksjon gjør at Yara International ASA nå leverer et resultat etter skatt i første kvartal på 1 522 millioner kroner.

Til sammenligning var resultatet på samme tid i fjor på 887 millioner kroner.

Full kapasitet

– Et sterkt resultat. Gjødselmarkedene har bedret seg betydelig fra det fallet vi var vitne til i slutten av 2008 og inn i 2009, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i en pressemelding.

I takt med at etterspørselen etter NPK har økt, har konsernet skrudd opp produksjonen i løpet av årets første måneder. For første gang siden 2008 er Yara nå tilbake med full produksjonskapasitet.

Haslestad mener de grunnleggende forutsetningene for etterspørsel etter gjødsel framover er gode, med fortsatt sterk vekst i det globale kornforbruket. Men han understreker samtidig at han er forberedt på at markedene fortsetter å svinge.

Finansiell disiplin

Yaras gjødselleveranser økte med åtte prosent sammenlignet med første kvartal i fjor.

Driftsresultatet for første kvartal var 2 315 millioner kroner sammenlignet med 1 194 millioner kroner i samme kvartal i fjor.

Den eneste motgangen i første kvartal for Yara har vært at de ikke lyktes i å kjøpe opp den amerikanske konkurrenten Terra Industries til den prisen de ønsket.

Les også: Yara dropper Terra-kamp

– Strengt fokus på finansiell disiplin og attraktiv verdsettelse vil fortsette å være sentralt i Yaras vekststrategi, som demonstrert da vi valgte å ikke delta i en budkrig om Terra, sier Jørgen Ole Haslestad nå.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.