DNO først med Irak-olje

IRAK: Norske DNO skal sette i gang oljeproduksjon i Irak, men nå frykter obligasjonseiere at selskapet rakner. Dette bildet er fra en av selskapets installasjoner i Yemen.
IRAK: Norske DNO skal sette i gang oljeproduksjon i Irak, men nå frykter obligasjonseiere at selskapet rakner. Dette bildet er fra en av selskapets installasjoner i Yemen. (Bilde: DNO)

DNO (tidligere Det Norske Oljeselskap) sier i dag at de vil begynne med oljeproduksjon i Tawke i den irakiske regionen Kurdistan, skriver Financial Times.

Første selskap i verden

DNO blir dermed det første ikke-irakiske selskapet i verden som får lov til å produsere olje i Irak, etter 35 år med statsstyrt produksjon.

– Vi er klare til å pumpe. Vi trodde aldri at vi skulle være i posisjon til å starte med oljeproduksjon i Kurdistan allerede to år etter at vi begynte undersøkelsene, sier administrerende direktør Helge Eide.

Statoil følger

Irak har verdens tredje største oljereserver, og blant selskapene som følger situasjonen er Statoil.

– Statoil følger selvfølgelig nøye med på ståa i Irak via vårt kontor i Jordan. Vi kan aldri utelukke noe, men vil ikke gå aktivt inn før rammeverket for oljeproduksjon er skikkelig på plass, sier informasjonssjef Rannveig Stangeland i Statoil.

15 000 fat

DNO skriver i en børsmelding at de gjennom det siste kvartalet har drevet med intensiv testing av de irakiske oljefeltene, og er klare til å produsere 15 000 fat olje om dagen. Oljen skal selges på det nasjonale markedet i Irak.

Selskapet er imidlertid nødt til å transportere oljen via tankbiler, ettersom myndighetene ikke har gitt tilgang til det nasjonale rørnettet, skriver Financial Times.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå