OLJE OG GASS

DNO først med Irak-olje

IRAK: Norske DNO skal sette i gang oljeproduksjon i Irak, men nå frykter obligasjonseiere at selskapet rakner. Dette bildet er fra en av selskapets installasjoner i Yemen.
IRAK: Norske DNO skal sette i gang oljeproduksjon i Irak, men nå frykter obligasjonseiere at selskapet rakner. Dette bildet er fra en av selskapets installasjoner i Yemen. Bilde: DNO
Stein Jarle Olsen
16. mai 2007 - 11:29

DNO (tidligere Det Norske Oljeselskap) sier i dag at de vil begynne med oljeproduksjon i Tawke i den irakiske regionen Kurdistan, skriver Financial Times.

Første selskap i verden

DNO blir dermed det første ikke-irakiske selskapet i verden som får lov til å produsere olje i Irak, etter 35 år med statsstyrt produksjon.

– Vi er klare til å pumpe. Vi trodde aldri at vi skulle være i posisjon til å starte med oljeproduksjon i Kurdistan allerede to år etter at vi begynte undersøkelsene, sier administrerende direktør Helge Eide.

Statoil følger

Irak har verdens tredje største oljereserver, og blant selskapene som følger situasjonen er Statoil.– Statoil følger selvfølgelig nøye med på ståa i Irak via vårt kontor i Jordan. Vi kan aldri utelukke noe, men vil ikke gå aktivt inn før rammeverket for oljeproduksjon er skikkelig på plass, sier informasjonssjef Rannveig Stangeland i Statoil.

15 000 fat

DNO skriver i en børsmelding at de gjennom det siste kvartalet har drevet med intensiv testing av de irakiske oljefeltene, og er klare til å produsere 15 000 fat olje om dagen. Oljen skal selges på det nasjonale markedet i Irak.Selskapet er imidlertid nødt til å transportere oljen via tankbiler, ettersom myndighetene ikke har gitt tilgang til det nasjonale rørnettet, skriver Financial Times.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.