GUIDER

Disse Windows-mobilene kan du velge mellom

Sjekk utvalget Windows-mobiler du har å boltre deg i.

Marius ValleMarius ValleJournalist
11. nov. 2011 - 18:28
Vis mer

Windows Phone 7 er "up and coming". Dette er operativsystemet Microsoft satser på at skal ta en feit bit av mobilmarkedet i tiden som kommer. Flere analytikere har spådd Windows Phone en strålende fremtid, men foreløpig er utbredelsen rimelig beskjeden.

Plattformen er bare ett år gammel. Ifølge analyseselskapet Gartner hadde Windows Phone 7 1,6 prosent markedsandel i andre kvartal i år. Liten utbredelse gjør også sitt til at utvalget apper tilgjengelig ikke kan måle seg med de to gigantene iOS og Android. I skrivende stund byr imidlertid Windows Phone Marketplace på litt over 35 000 apper, så du finner mange nyttige apper og morsomme spill her.

Det er ventet at Microsofts markedsandel kommer til å øke, spesielt etter at Nokia nå har lansert sine første telefoner med operativsystemet. Spør du oss er det ingen grunn til å vente hvis du er nysgjerrig. Windows Phone 7 er et lettfattelig operativsystem som på en frisk måte skiller seg fra Android og iOS.

Spesielt etter at Microsoft lanserte versjon 7.5, også kjent som Mango, fremstår plattformen som et reelt alternativ. 

Mye er likt

Alle Windows-telefoner har omtrent lik maskinvare. De har prosessor på minst 1 GHz, men ikke tokjerneprosessor som de heftigste Android-telefonene eller iPhone 4S.

Microsoft krever at produsentene følger en rekke grunnkrav, og et av disse er at telefonene har kameratast. Dermed har alle Windows Phone-telefonene dette. De har også vanlige funksjoner som GPS Wi-fi og Super-3G.

Et annet krav, som ikke er like lett å like, er at Microsoft ikke vil at du skal kunne bruke minnekort i telefonene. Dermed er det ingen Windows Phone 7-telefoner som har støtte for dette.

Ellers er operativsystemet helt likt i bruk på alle telefoner. Det har fordelen at det ikke er noen forskjeller i bruk uansett produsent. Ulempen er at det ikke er noen voldsomme forskjeller i spesifikasjonene. 

Om du er nysgjerrig på Windows Phone 7.5 har du foreløpig ikke veldig mange telefoner å velge mellom i norske butikker. Men noen finnes, og flere er på vei. Her er oversikten.

HTC 7 Trophy

I butikk - 3000 kroner

7 Trophy er den første Windows-telefonen HTC lanserte på det norske markedet. Vi testet den allerede for ett år siden, da med førsteutgaven av Windows Phone 7. Det er fortsatt mulig å få tak i telefonen, og den kjører nå Windows Phone 7.5.

Telefonen leveres med prosessor på 1 GHz, har 576 MB arbeidsminne, 8 GB arbeidsminne og et kamera med fem megapikslers oppløsning. Du kan også ta opp video i HD-oppløsningen 720p.

Skjermen måler 3,8 tommer, og har oppløsningen 800 x 480 piksler.

Grunnen til at den heter Trophy er at den angivelig skal være god å spille med. Men i utgangspunktet har den samme maskinvaren som andre Windows-mobiler, så den store forskjellen er vanskelig å peke på.

Spill finner du for øvrig i Xbox Live-appen som ligger på denne og de andre Windows-telefonene.

HTC 7 Trophy koster rundt 3000 kroner i dag. Vi testet den for ett år siden. Da ble den levert med førsteutgaven av Windows Phone 7, så testen må leses med dette i bakhodet.

LES TEST AV HTC 7 TROPHY 

HTC 7 Mozart

I butikk - 3000 kroner

Mozart er i alle hovedtrekk lik Trophy, med samme maskinvare, lik prosessor, like mye minne og samme oppløsning på skjermen.

Men selve skjermen er noe mindre, med sine 3,7 tommer. Kameraet har også fått høyere oppløsning, og har 8 megapiksler.

Det er dessuten Xenon-blits her, noe som skal gi deg bedre belysning av motivene dine. Motsetningen er LED-lys, som blant annet har svakere lysstyrke.

Høydepunktet med Mozart er at den angivelig skal ha veldig god lyd i lydutgangen. HTC har lagt inn programvare fra Dolby, som skal forbedre lyden og gi deg en rekke effekter og virtuell surround.

Mozart er videre skåret ut i ett stykke metall, slik at du får et deksel som i det store og hele består av for det meste metall og glass. Det er imidlertid plastdekslker øverst og nederst på baksiden av telefonen.

Selv om Mozart har vært på markedet i et år går den fortsatt for rundt 3000 kroner.

LES MER OM HTC 7 MOZART

HTC Radar

I butikk - 3100 kroner

HTC Radar ble lansert i høst, og er en av HTCs to nyeste Windows-mobiler. Denne telefonen har fått en 3,8 tommers skjerm med oppløsningen 800 x 480 piksler. Den har prosessor på 1 GHz, og 512 MB arbeidsminne.

Lagringsminnet er som på Mozart og Trophy 8 GB. Da vi testet Radar syns vi dette var i minste laget, siden du ikke kan bygge ut med minnekort.

Ellers er dette en telefon som er kjapp og grei å bruke. Den har deksel skåret ut i ett stykke aluminium, og har dermed veldig god kvalitetsfølelse, syns vi.

Ellers byr Radar på et godt kamera med fem megapikslers oppløsning.

LES TEST AV HTC RADAR

HTC Titan

I butikk - 5000 kroner

Det er ikke mange av Windows-telefonene som skiller seg voldsomt ut i forhold til hverandre. Unntaket er giganten HTC Titan.

Vi bruker ikke begrepet ubegrunnet. Skjermen måler nemlig hele 4,7 tommer, noe som er med på å gjøre telefonen massiv. Likevel er ikke oppløsningen høyere enn på de andre telefonene, altså har skjermen 800 x 480 piksler. Dette gjør den mindre skarp enn på de andre telefonene.

Tross diger skjerm er ikke Titan spesielt tjukk. Den er en knapp centimeter tjukk. Vekten ender likevel opp på anselige 160 gram.

Prosessoren her er også rimelig sterk, og tikker i vei med 1,5 GHz. Dette gjør den hakket raskere enn andre telefoner med Windows. Det er også 16 GB minne innebygget, slik at du får plass til en del musikk, spill og annet.

Kameraet har åtte megapiksler, og tar greie bilder.

LES TEST AV HTC TITAN

Samsung Omnia W

På vei - 3000 kroner

Samsung er en av produsentene som har vært med på Windows Phone 7-moroa siden starten. Da Microsoft lanserte sitt operativsystem kom de med modellen Omnia 7, som nå ikke er lett å oppdrive.

Kanskje like greit, for er det en Samsung-telefon med Windows Phone 7 du er ute etter er det Omnia W du bør se på. Telefonen er på vei til butikkene denne måneden.

Spesifikasjonsmessig skiller den seg noe fra resten av Windows Phone-bølingen. Først og fremst fordi den stiller med prosessor på 1,4 GHz og fordi skjermen er av typen Super-AMOLED.

Skjermtypen er den samme som brukes i telefoner som Samsung Wave og Galaxy S. Det er verdt å merke seg at det her ikke er snakk om Super-AMOLED Plus-skjermen som står i Samsung Galaxy S II.

Oppløsningen er dog den samme som på de andre telefonene: 800 x 480 piksler, og skjermen er ikke mer enn 3,7 tommer stor.

Omnia W har ellers  deksler i metall, og er en drøy centimeter tjukk. 

LES MER OM SAMSUNG OMNIA W

Nokia Lumia 800

På vei - 4000 kroner

Nokias inntreden i Windows-verdenen er noe markedet har ventet på siden februar, da de annonserte sin overgang fra Symbian og MeeGo til Windows Phone 7.

Lumia 800 er den første av to telefoner som kjører Microsofts operativsystem. Denne ble lansert i London forrige måned, og er ventet i norske butikker over nyttår.

Designen er noe av det mest oppsiktsvekkende med Lumia 800. Denne er så godt som lik designen til Nokia N9, noe som i våre øyne betyr at telefonen er nydelig laget.

Lumia 800 har skjerm på 3,7 tommer, og skjermtypen er AMOLED. Oppløsningen er den samme som på de andre Windows-telefonene.

Prosessoren kjører på 1,4 GHz, og det er 512 MB arbeidsminne. Lagringsminnet er 16 GB. Kameraet tar bilder i åtte megapiksler.

Det er på programvaresiden telefonen virkelig skiller seg ut. Nokia har fått på plass sin kartprogramvare Maps og Drive, som kort fortalt betyr at du her får mulighet til å laste ned kart til telefonen og bruke den til bilnavigasjon. Helt gratis.

Nokia har også lagt ved sin egen musikktjeneste MixRadio, som enkelt forklart er en nettradiotjeneste hvor du kan velge sjanger selv.

LES LYNTEST AV NOKIA 800 LUMIA

Nokia Lumia 710

På vei - 2600 kroner

Lumia 710 er den billige telefonen Nokia lanserte med Windows. Telefonen deler en rekke egenskaper med Lumia 800, som prosessor og forhåndsinstallert programvare.

Skjermen er også like stor, men skjermtypen er den mer strømkrevende LCD-typen.

Ellers er lagringsminnet halvert, til 8 GB. Batteriet har også lavere kapasitet, og i stedet for et berøringsfølsomt panel under skjermen har den fysiske taster.

Lumia 710 er ellers litt smålubben med sine 1,25 centimeters tykkelse.

Telefonen dukker opp i norske butikker over nyttår, og prisen lander noe under 3000 kroner.

LES LYNTEST AV LUMIA 710

LG E900 Optimus 7

I butikk - 2900 kroner

LG Optimus 7 var en av de første telefonene som kom på det norske markedet med Windows Phone 7. Denne telefonen kjører som de andre nå Windows Phone 7.5 Mango.

Optimus 7 har skjerm på 3,8 tommer, med den samme oppløsningen vi har nevnt noen ganger nå. Dette er en LCD-skjerm, og ikke en AMOLED som Samsung og Nokia satser på.

Kameraet har fem megapikslers oppløsning, og tar video i HD. Prosessoren tikker på 1 GHz, og det er 512 MB arbeidsminne. Telefonen har 16 GB arbeidsminne om bord. 

Vi har ikke testet telefonen selv, men våre venner i HjemmePC testet den da den var ny.

LES TEST AV LG OPTIMUS 7

ZTE Tania

På vei - 2400 kroner

ZTE er her i landet først og fremst kjent som produsent av billige telefoner, og de har fått mye oppmerksomhet for sin billige og gode Android-mobil Blade.

Nå har ZTE hevet seg på Windows Phone-bølgen, og lanserte tidligere i høst Windows Phone 7.5-telefonen Tania. Denne har samme fokus som ZTEs øvrige portefølge; altså lav pris.

Nå kan vi ikke forvente å få kjøpt denne telefonen for 1400 kroner, slik som Blade, men den blir i alle fall den billigste mobilen med Windows Phone 7.5 på markedet slik det ser ut i dag. ZTE forteller oss at de regner med at prisen vil ligge på rundt 2400 kroner når den kommer i butikkene i desember.

Tania har en skjerm på 4,3 tommer, prosessoren kjører på 1 GHz og arbeidsminnet er 512 MB. Så lenge Microsoft krever at maskinvaren holder et visst nivå er det sannsynlig at Tania er like kjapp i bruk som konkurrentenes Windows-telefoner. Men ZTE har kuttet der de kan. 

Lagringsminnet er nemlig bare 4 GB. Dette gjør telefonen lite aktuell for deg som liker å ha med deg mye musikk. Batteriet er oppgitt til å holde ut fire timer med tale, noe som ikke er veldig mye.

Utover dette er telefonen utstyrt med de teknologiene du kan forvente.

LES MER OM ZTE TANIA

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.