IT

Disse vant Technoport Awards

Technoports awards ble gjennomført i Olavshallen i Trondheim. Gry Moldvær var konfransier under den presisjefylte utdelingen av årets teknologipriser.
Technoports awards ble gjennomført i Olavshallen i Trondheim. Gry Moldvær var konfransier under den presisjefylte utdelingen av årets teknologipriser. Bilde: Trond Heggelund
Trond Heggelund
17. okt. 2007 - 20:30

Olavshallen i Trondheim var smekkfull i kveld da Technoport Awards ble delt ut.

NRK- og teknologikjendis Gry Molvær var konfransier og sermonimester under teknologimiljøets "Oscar"-utdeling.

Les om juryenes begrunnelse, samt om Technoport Awards prisvinnerne for 2007:

Statoils forskerpris gikk til...

Statoils forskerpris 2007 ble tildelt professor Martin Landrø for hans bidrag til teknologi for å overvåke olje og gassproduksjon fra et reservoar. For å styre og optimalisere produksjonen i et oljereservoar innhentes nær "realtime" informasjon om oljens oppførsel.

Teknologien kalles populært for 4D seismikk. Teknologien ble først kvalifisert på Gullfaks feltet - der verdiskapningen av 4D seismikk er estimert til hele 6 milliarder kroner.

Professor Martin Landrø, er en av pionerene innenfor 4D seismikk, og han har gjennom de siste 10-år gitt betydningsfulle teoretiske og praktiske bidrag til utvikling og forbedring av denne teknologien.

Landrøs arbeider på dette felt er internasjonalt anerkjente og i verdensklasse.

Prisen var på 200 000 kroner, samt at Landrø fikk et kunstverk.

Telenors forskningspris gikk til...

Vinnerne av Telenors forsknings- og innovasjonspris 2007 er Førsteamanuensis Øystein Foros ved Norges Handelshøyskole og seniorforsker Bjørn Hansen ved Telenor R&I.

Temaet for prisen i 2007 har vært: ”Utviklingen avforretningsmodeller, forretningsroller og konkurranseregimer i lys av konvergensen mellom mobil-, kommunikasjons- og mediaindustrien.

- Vinnerne har over en tiårsperiode vært pionerer i å bygge opp ny aktivitet, både teoretisk og praktisk, rundt forretningsmodeller innenfor nettverksbedrifter som Telenor, med de nye konkurranseregimene som bakteppe, ble det sagt under prisutdelingen.

Prisen som herrene fikk var på 250.000 kroner.

NTNU og SINTEFs teknopris gikk til...

NTNU og SINTEFs teknologipris 2007 tildeles professorene Bjørn Angelsen og Hans Torp.

Gjennom 30 år har professorene Bjørn Angelsen og Hans Torp bidratt med utvikling av ultralydteknologi og utdanning av personer som har lagt grunnlaget for utviklingen av bedrifter som GE Vingmed, Medistim, Aurotec, og Mison.

Ved siden av et stort antall teknisk vitenskaplige publikasjoner har virksomheten resultert i en rekke patenterte innovasjoner.

Innsatsen til Angelsen og Torp har vært et avgjørende bidrag til at ultralydforskningen har blitt et av de sterkeste forskningsmiljøene innen medisin i Trondheim.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Prisen herrene fikk var på 150.000 kroner.

Technoports miljøpris gikk til...

Technoports pris for Innovativ Miljøteknologi gikk til Albedo Technology Internasjonal, ved Torfinn Johnsen, for produktet Biomembran. Produktene kan produseres til enten å reflektere eller absorbere innstrålt energi fra solen.

Den reflekterende varianten hindrer at solenergien absorberes av jorden, noe som reduserer temperaturen i jordoverflaten drastisk. Når temperaturen på jordarealet som behandles reduseres, senkes vannfordampingen og den kjemiske aktiviteten som produserer naturskapt CO2. Produktene kan også brukes til å øke temperaturen i jorden. Dette åpner også de kalde klimasonene som potensielle marked, ble det sagt under prisutdelingen.

Prisen Albedo fikk var på 150.000 kroner.

Ung innovovasjonspris gikk til...

Vinneren av Ung Innovasjonspris 2007 er Lise Lyngsnes Randeberg, som er 33 år.

Lyngsnes Randeberg er for tiden forsker ved NTNU, Institutt for Elektronikk og Telekommunikasjon. Hun har utarbeidet et produkt som benyttes til å aldersbestemme blåflekker. Aldersbestemmelse av blåflekker kan bidra til raskere oppklaring av drapssaker/voldssaker.

Produktet er av tverrfaglig karakter med basis i medisin/fysikk og elektronikk. Sekretariatets vurdering er at kandidaten har en meget spennende produktteknologi med et betydelig potensial internasjonalt.

Hun fikk 100.000 kroner i premie.

Designprisen gikk til...

Vinneren av Designprisen 2007 gikk til Kode Design med deres nyutviklede minemaske.

Masken er utviklet for å forbedre arbeidssituasjonen for mineryddere. Kode Designs Minemaske har i forhold til tradisjonelle minemasker redusert vekten med 50 prosent, og utformingen er bedre tilpasset hode og øyet. Utførelsen på både maske og vindu er også i mer motstandsdyktige materialer, noe som medfører økt sikkerhet. Produktet er et godt eksempel på hvordan god formgiving og kunnskap om materialer kan bidra til å forbedre livssituasjonen for mennesker.

Designprisen er Norges første bransjepris innen industridesign.

Prisen var på100.000 kroner.

Og disse fikk stipend...

På Technoport Awards 2007 ble det utdelt stipend i kategorien bioteknologi.

Stipendet var på 400.000 kroner og vinneren var Vireo ved eierne og grunderne Fredrik Halmøy Wisløff og Thor-Egil Solhaug.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.