MOBIL

Disse startet den smarte revolusjonen

Vet du hvilken telefon som var først med Windows, Symbian eller Android? 

Marius ValleMarius ValleJournalist
20. okt. 2010 - 14:20

Smarttelefoner var en gang noe for de særeste nerdene og viktigste businessfolka. De var vanskelige å bruke, store og tunge, og ikke minst veldig kostbare. 

Men mye har skjedd siden de første smarttelefonene kom på markedet. De er ikke lenger store og dyre, men har utviklet seg til å bli verktøy for alt fra jobb til surfing og underholdning. 

Les også:

Fire trender vi får se mer til »

Fem grunner til at vi elsket Sony Ericsson - Klassikerne som startet det hele »

Designsprell hva Nokia - Hva tenkte de egentlig på? »

De heftigste mobilene verden noen gang har sett »Det har vært en rasende utvikling på smarttelefonfronten de siste ti årene, og med introduksjonen av iPhone i 2007 tok denne utviklingen en vending. Nå skulle de også være brukervennlige.

Vi har tatt en titt i arkivet og funnet de første telefonene med de forskjellige operativsystemene.

Første med Symbian - Nokia 9210

Nokia 9210 Communicator var et beist av en mobil. Den hadde en fargeskjerm med 640 x 200 pikslers oppløsning og fullt tastatur. Sammenslått så den ut som en veldig stor "vanlig" telefon, med nummertastatur og svart-hvitt-skjerm på utsiden. Den spesielle designen gjorde at du måtte holde telefonen med skjermen ut når du snakket i den.

9210 veide nærmere et kvart kilo, og var 2,7 cm tjukk. Dette var en dings du virkelig kjente at du hadde i lomma. Men det var det verdt for brukerne, som fikk støtte for e-post og en skikkelig nettleser. Du kunne også sende og motta faks på telefonen.

Den kjørte Symbian 6.0, som var den første versjonen av operativsystemet. Men Symbian stammer fra operativsystemet EPOC, som ble utviklet av Psion. Det kom telefoner med EPOC, både fra Ericsson og Nokia, men det var først med Symbian at plattformen ble en åpen plattform med mulighet for installasjon av programmer slik vi kjenner den i dag.

Symbian er i dag det mest utbredte operativsystemet for smarttelefoner, og siste utgave kjøres på Nokia N8. Med Symbian^3 ble operativsystemet gjort til åpen kildekode.

Neste: Android »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.