FORSKNING

Disse skal dele 2,1 milliarder forskningskroner

NTNU, Havforskningsinstituttet og Sintef er blant dem som er  tildelt en god pott med forskningsmidler.

Havforskningsinstitutet er blant forskningsinstitusjonene som får penger. Bilde fra prøvetaking om bord på G.O. Sars i juli 2019.
Havforskningsinstitutet er blant forskningsinstitusjonene som får penger. Bilde fra prøvetaking om bord på G.O. Sars i juli 2019. Stine Hommedal, Havforskningsinstituttet
17. juni 2020 - 05:00

Blant 70 søkere fikk 22 ulike forskningsinstitusjoner.

NTNU har for eksempel fått noen kroner til overvåkning av olje- og gassproduksjon, CO₂-lagring og geofarer som skred, flom og jordskjelv. Sintef har fått penger til arbeid med plugging av oljebrønner.

Hvert prosjekt får 12 millioner kroner årlig, fordelt over flere år. De søkerne som har fått full pott, får til sammen 96 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Alle disse søkerne får status som senter for forskningsdrevet innovasjon. Målet med slike sentre er å samarbeide med næringslivet for å skape innovasjon. Fremstående forskningsmiljøer skal samarbeide med forskningsaktive bedrifter om å utvikle kompetanse og teknologi.

Uten drivstoff, er det lite poeng å bygge skip som kan gå på hydrogen. Enova vil derfor støtte produksjon av hydrogen med inntil 400 millioner kroner per anlegg.
Les også

400 mill. i hydrogen-støtte: – Ikke sikker på at vi får en ketchup-effekt

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim sier at det er et mål at Norge skal være et av de mest innovative landene i Europa.

– Forskning og utvikling er avgjørende for at norsk næringsliv kan gjenreise de jobbene vi hadde før krisen traff oss, men også for å kunne skape nye arbeidsplasser og bidra til omstilling, sier Asheim i en pressemelding fra Forskningsrådet.

Administrerende direktør i Norges forskningsråd, John-Arne Røttingen, er opptatt av at forskning skal brukes til teknologi som skaper grønn omstilling.

– Ved å satse langsiktig på samarbeid mellom næringsliv og forskning, legger vi et godt grunnlag for grønn omstilling og fremtidig sysselsetting, sier administrerende direktør i Norges forskningsråd, John-Arne Røttingen.

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.