OLJE OG GASS

Disse oljefeltene er størst i verden

Det største inneholder nesten 45 ganger mer olje enn det gigantiske Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

Bilde: Nayef Aldhamen/Saudi Aramco
24. apr. 2014 - 10:43

Johan Sverdrup-feltet er Norges neste melkeku i Nordsjøen.

Det er et av de aller største funnene som noen gang har blitt gjort på norsk sokkel og strekker seg over et område på rundt 200 km² på Utsirahøyden i den sentrale delen av Nordsjøen.

Beregninger viser at det kan ligge utvinnbare reserver på mellom 1,8 - 2,9 milliarder fat oljeekvivalenter i hele feltet. På det meste vil Johan Sverdrup stå for 25 prosent av norsk oljeproduksjon.

Les også: Dette er verdens fem største oljefelt til havs

Liten i forhold

Men Sverdrup blir en miniputt sammenlignet med noen av de største oljefeltene i verden.

Legger man de mest optimistiske ressursanslagene for Sverdrup til grunn og sammenligner med verdens største oljefelt, viser det seg at sistnevnte inneholder omtrent 45 ganger mer olje.

Selv om dette feltet riktignok ligger på land, gir det et bilde av hvor stort eller lite et av Norges største oljefunn noensinne faktisk er.

Les også: Dette er de ti største oljeutslippene i historien

Svært store

Offshore Technology rangerte nylig verdens 10 største oljefelt på land basert på utvinnbare reserver. Åtte ligger i Midøsten, de to andre i USA og Venezuela.

Arctics oljeanalytiker Trond Omdal flere års fartstid i Midtøsten. Han sier det største feltet, Gwavar-feltet, er større enn mange klarer å forestille seg.

– Ghawar er 257 kilometer langt, noe som tilsvarer halve veien mellom Oslo til Trondheim. Det er like bredt som Statfjord er langt. Det tok faktisk ti år før de forsto at dette var ett felt. De begynte å produsere fra ulike deler av feltet, og skjønte ikke at det var ett sammenhengende oljefelt før det hadde gått mange år, sier han.  

– Når man ser at Midtøsten har så mange store felt, blir det naturlig å tenke at Norge er en lilleputt i den store sammenhengen. Er det riktig?

– Det er ikke tvil om at Midtøsten er store. Men Norge var på det meste oppe i tre millioner fat i dagsproduksjon og da var vi på topplisten selv. Nå er vi på rundt to millioner fat, så vi er fremdeles en av de største. Gass er vi også store på, så man skal ikke kimse av Norges betydning når det gjelder olje- og gassproduksjon, sier Omdal.

De ti største

Her er den komplette oversikten:

1. Ghawar, Saudi Arabia

Ghawar-feltet i Saudi Arabia ble oppdaget i 1948 og har vært i produksjon siden 1951.

Til nå har det produsert 60 milliarder fat olje, men det ligger fremdeles svimlende 70 milliarder fat igjen i feltet.

Feltet er omtrent 257 kilometer langt, 25 kilometer bredt og ligger i Al-Ahsa-området. Omtrent fem millioner fat olje pumpes hver dag opp fra de seks produksjonsområdene Fazran, Ain Dar, Shedgum, Uthmaniyah, Haradh og Hawiyah.

Saudi Aramco, som for øvrig er verdens største oljeselskap målt i daglig oljeproduksjon, er eier og operatør av feltet.   

2. Spraberry/Wolfcamp, USA

Spraberry/Wolfcamp-feltet ligger i Permian-bassenget i Vest-Texas og er det største oljefeltet i USA.

Det ble oppdaget i 1949, er 241 kilometer langt, 120 kilometer bredt og inneholder omtrent 50 milliarder fat oljeekvivalenter.

Oljen og gassen blir produsert fra formasjonene øvre og nedre Spraberry, the Jo Mill, the Dean, the Wolfcamp, the Atoka, the Strawn og the Mississippian.

Feltet eies og opereres av det amerikanske selskapet Pioneer Natural Resources.

3. Greater Burgan, Kuwait

Greater Burgan-feltet ligger i det sørøstlige Kuwait og inneholder over 40 milliarder fat utvinnbare fat olje.

Feltet ble oppdaget i 1938 og har produsert siden 1946.

Feltet står alene for rundt halvparten av oljeproduksjonen i Kuwait og dekker et område på rundt 1000 kvadratkilometer.

Dagens produksjon ligger mellom 1,1 og 1,3 millioner fat olje hver dag, men planen er å bruke vanninjeksjon for å øke produksjonen til 1,7 millioner fat.

Feltet opereres av Kuwait Oil Company.

4. Carabobo 1, Venezuela

Carabobo 1-feltet i det oljerike Orinoco-beltet i Venezuela inneholder 31 milliarder utvinnbare oljeekvivalenter og startet produksjonen så sent som i fjor.

Feltet opereres av Petrocarabobo (60%), mens spanske Repsol (11%), malaysiske Petronas (11%), indiske ONGC Videsh (11 %), Indian Oil Corporation (3,5%) og Oil India (3,5%) også er med på laget.

Målet er å produsere 400.000 fat olje fra feltet hver dag.

5. Khurais, Saudi Arabia

Khurais-feltet ligger rundt 250 kilometer sørvest for Dhahran og 300 kilometer sørøst for Riyadh.

Det inneholder mer enn 25 milliarder fat olje, noe som gjør det til det nest største feltet i landet etter gigantiske Ghawar.

Feltet består av oljereservoarene Khurais, Abu Jifan, og Mazalij som sammen dekker et område på 2890 kvadratkilometer. Produksjonen fra feltet startet i 2009, og den daglige produksjonen ligger på 1,2 millioner fat hver dag. Målet er å øke produksjonen til 1,5 millioner fat innen 2017.

Saudi Aramco er operatør for feltet.

6. Marun, Iran

Marun-feltet i Khuzestan-provinsen i Iran ble oppdaget i 1963 og inneholder omtrent 22 milliarder fat olje.

Produksjonen startet i 1966. Nå produseres det drøye 500.000 fat her hver dag.

Feltet eies og opereres av National Iranian Oil Company.

7. West Qurna, Irak

West Qurna-feltet ligger i det sørlige Irak, omtrent 65 kilometer fra havnebyen Basra. Det ble oppdaget i 1973 og inneholder rundt 21,5 milliarder utvinnbare fat olje.

Feltet består av de to lisensene West Qurna 1 og 2. Exxon Mobil, Petrochina, Pertamina og Shell har West Qurna 1, mens russiske Lukoil (75%) og North Oil Company of Iraq (25%) nylig startet produksjon på West Qurna 2.

Statoil var samarbeidspartner med Lukoil i sistnevnte prosjekt etter at de to selskapene vant budrunden i 2009. I 2012 solgte imidlertid det norske selskapet sin eierandel på 18,75 prosent.

Les også: Et av verdens største oljeprosjekter er i gang

8. Ahwaz, Iran

Ahwaz-feltet i Khuzestan-provinsen i Iran inneholder 18 milliarder fat olje og produserer fra de tre produksjonsområdene Asmari, Bangestan and Mansouri.

Feltet produserer 750.000 fat hver dag og opereres av National Iranian Oil Company.

9. Rumiala, Irak

Rumiala-feltet ligger i det sørlige Irak, omtrent 32 kilometer fra Kuwait.

Feltet ble oppdaget i 1953 og inneholder 17,8 milliarder fat olje. Målet er å øke den daglige produksjonen fra én million fat hver dag til 2,85 millioner innen 2016.

Feltet opereres av BP (38%), CNPC (37 %) og det irakiske State Oil Marketing Organisation (25%).

10. Aghajari, Iran

Aghajari-feltet ligger i Khuzestan-provinsen i Iran og inneholder 17 milliarder fat olje.

Det ble oppdaget i 1938 og startet produksjonen i 1940. Feltet produserte 172.000 daglige fat i 2005, men et gassinjeksjonsprosjekt ble startet i 2008 for å øke produksjonen med 50.000 fat hver dag.

Feltet eies og opereres av National Iranian Oil Company (NIOC).

Les også:

Dette er verdens 11 største oljeselskaper

Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.