OLJE OG GASS

Disse nasjonalparkene er perfekte for fracking

Ny rapport.

Geologien under nasjonalparken The North York Moors i Yorkshire skal være perfekt for utvinning av petroleum ved bruk av fracking, ifølge forskere.
Geologien under nasjonalparken The North York Moors i Yorkshire skal være perfekt for utvinning av petroleum ved bruk av fracking, ifølge forskere. Bilde: Dave Kilroy/Flickr Creative Commons License
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
9. mai 2015 - 14:26

Den steinete grunnen under to av Yorkshires nasjonalparker – The North York Moors og Yorkshire Dales – skal ha geologi som gjør områdene attraktive for selskaper som vil utvinne petroleum gjennom fracking.

Dette melder en rekke britiske medier, deriblant The Northern Echo og Yorkshire Post.

Fracking – eller hydraulisk frakturering – er en svært omstridt metode for utvinning av olje og gass fra tette bergarter. Kjemikalier, vann og sand blir pumpet inn for å sprekke opp reservoaret, slik at det blir enklere å utvinne ressursene.

Les også: Her spør James om olje- og gasskommisjonen vil drikke «fracking-vann»

Endret loven

Yorkshire Post melder nå at det er stor usikkerhet knyttet til landets 15 nasjonalparker. Det er to faktorer som gjør usikkerheten stor:

  1. En studie som nylig ble publisert av forskere ved Durham’s Department of Earth Sciences som viser at flere av nasjonalparkene har en godt egnet undergrunn.
  2. I januar annonserte myndighetene et direkte forbud mot fracking i nasjonalparker. Men allerede i februar ble loven endret. Ifølge The Northern Echo heter det nå at grunnet nasjonalparkers størrelse «ikke er praktisk å garantere at fracking ikke vil finne sted under dem».

– Vi håper denne gjennomgangen av geologien under Storbritannias nasjonalparker vil bidra til å gi alle sider som er involvert i frackingdebatten klarhet rundt potensialet for fracking i disse områdene. Det ser ut som at dette har manglet, sier Dr. Liam Herringshaw ifølge The Northern Echo.

Opplysningene som har kommet frem rundt potensialet i nasjonalparkene har ført til reaksjoner. Organisasjonen «Frack Free Yorkshire» er blant dem som har reagert.

Les også: Her går Statoils fracking-anlegg opp i røyk

Reagerer

– Organisasjonen er uenig i rapportens funn om at North York Moors er godt egnet for fracking, da det er risiko for forurensning av drikkevann, heter det i avisen.

Også paraplyorganisasjonen for nasjonalparker i England – National Parks England – er urolige.

– Alle 15 nasjonalparker i Storbritannia fortjener høyest mulig beskyttelse, uansett hva slags geologi det er snakk om, heter det i artikkelen.

Les også: Interne detaljer avslører: Sverdrup-oljen blir mindre verdt enn vanlig olje

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.