MOBIL

Disse kommer til Norge

Den siste uken har det blitt lansert en rekke nye mobiltelefoner og tableter. Her er oversikten over tilgjengelighet og priser.

Marius ValleMarius ValleJournalist
6. sep. 2011 - 14:42

I forbindelse med IFA-messen i Berlin har det blitt lansert en mengde nye mobiltelefoner og tableter, og spesielt Samsung har vært i støtet i det siste. Koreanerne har sluppet en haug med telefoner i forskjellige kategorier. Men også konkurrentene har presentert nyheter.

HTC holdt også lansering før helgen, men denne fant sted i London, og ikke på IFA-messen.

Ikke alt som er lansert kommer til Norge. Her er oversikten over de du kan forvente å finne i norske butikker, og prisene der dette er kjent.

Samsung

Galaxy Note

Årets store overraskelse fra Samsung er giganten Galaxy Note. Denne telefonen har en skjerm på hele 5,3 tommer, og er nærmest en mellomting mellom mobiltelefon og tablet.

Dette gjør nødvendigvis Note til en stor mobiltelefon, men du får til gjengjeld en skjerm med oppløsningen 1280 x 800 piksler. Dette er den høyeste oppløsningen vi har sett på en mobilskjerm hittil.

Note leveres med en penn som gjør at du kan skrive på skjermen. Pennen bruker du til å ta notater, skrible på skjermskudd og annet. Du kan også bruke pennen til å navigere i menyer om du ønsker det.

Telefonen har ellers stort sett de samme spesifikasjonene som Samsung Galaxy S II, men raskere prosessor. Note kjører Android 2.3 Gingerbread.

Note kommer i salg i november, og skal koste rundt 5700 kroner.

LES MER OM GALAXY NOTE

Galaxy S II LTE

Forrige uke viste Samsung også frem en ny variant av toppmodellen Galaxy S II. Denne har fått større skjerm og raskere prosessor, i tillegg til støtte for 4G-mobilnett av typen LTE.

I Norge er det foreløpig bare NetCom som tilbyr LTE. Denne mobilnetteknologien gir deg nedlastingshastigheter på inntil 80 Mbps.

Samsung Galaxy S II har fra før av en stor og god skjerm på 4,3 tommer. På Galaxy S II LTE vokser den til 4,5 tommer. Skjermtypen er den samme, altså Super-AMOLED Plus med oppløsningen 800 x 480 piksler.

Samsung har også oppgradert prosessoren, som nå kjører på 1,4 GHz. Den opprinnelige Galaxy S II-modellen har prosessor på 1,2 GHz. Begge har tokjerneprosessor, noe som for alle praktiske formål betyr at telefonene har to prosessorer.

I tillegg til oppgraderingene har den nye modellen fått noen endringer i utseende. De mest åpenbare endringene er at tasten under skjermen har blitt avlang, og at kameraet på baksiden nå har kameralyset under kameralinsen.

Galaxy S II LTE kommer i salg over nyttår, men prisen er foreløpig ikke kjent.

LES MER OM GALAXY S II LTE

Wave 3

I tillegg til nye toppmodeller i Galaxy-serien har Samsung lansert en ny toppmodell i Wave-serien. Wave-telefonene kjører på den nyeste versjonen av Samsungs egenutviklede mobilplattform, Bada 2.0.

Wave 3 er den direkte oppfølgeren til Wave 2, og har fått en Super-AMOLED-skjerm på fire tommer med oppløsningen 800 x 480 piksler. Den har også fått en kjapp prosessor på 1,4 GHz.

Den har støtte for super-3G, trådløst nett og har innebygget GPS. Her får du også et kamera på fem megapiksler.

Telefonen har 3 GB lagringsminne, men støtter også minnekort.

At Wave-serien kjører Bada-plattformen gjør for øvrig telefonene til fullblods smarttelefoner. Dermed kan du installere app, veksle mellom kjørende apps, surfe på nettet, jobbe med e-post og annet du er vant til fra andre smarttelefoner.

Wave 3 kommer i salg over nyttår til rundt 3000 kroner.

LES MER OM WAVE 3

Galaxy W

Utover toppmodellene har Samsung også lansert Galaxy W, som er en rimelig greit spesifisert Android-mobil med 3,7 tommers skjerm. Denne har oppløsningen 800 x 480 piksler, altså den samme som toppmodellen Galaxy S II.

Den har også samme menysystem som toppmodellen, Samsung TouchWiz 4.0. Kamera med fem megapiksler er på plass, sammen med støtte for super-3G, trådløst nettverk og GPS for å nevne noe.

Prosessoren er på 1,4 GHz, noe som gir telefonen rimelig god ytelse.

Galaxy W kommer i salg i slutten av september, og skal koste omtrent 2700 kroner.

LES MER OM GALAXY W

Galaxy Y

Galaxy Y er den billigste og enkleste av de nye telefonene. Den er rettet mot ungdom og førstegangskjøpere av smarttelefoner, og har dermed svakere maskinvare enn Samsungs øvrige nye telefoner.

Prosessoren er på 832 MHz, skjermen er tre tommer og har den beskjedne oppløsningen 320 x 240 piksler. Ellers finner vi et kamera med to megapiksler, støtte for super-3G, trådløst nett og innebygget GPS.

Telefonen kjører Android, og er dermed en fullblods smarttelefon.

De lite imponerende spesifikasjonene gir imidlertid telefonen en god pris. Når Galaxy Y kommer i salg i november skal den koste 1500 kroner.

LES MER OM GALAXY Y

Galaxy Tab 7.7

Samsung fortsetter å kjøre på med tableter, og det nyeste medlemmet i Galaxy Tab-familien er Galaxy Tab 7.7. Denne har, som navnet antyder, 7,7 tommers skjerm. Skjermen er av typen Super-AMOLED Plus, som er samme type som brukes i telefonen Galaxy S II. Galaxy Tab 7.7 er den første tableten som lanseres med denne skjermtypen.

Skjermens oppløsning er på 1280 x 800 piksler, som for øvrig er høyere skjermoppløsning enn på Apple iPad 2 og den samme som på Samsung Galaxy Tab 10.1. Med andre ord er dette en skarp skjerm.

Tableten er 7,89 millimeter tykt, og veier 335 gram. Dermed er det både tynt og lett. Under panseret sitter en tokjerneprosessor på 1,4 GHz, en kraftig grafikkbrikke og 1 GB arbeidsminne.

Galaxy Tab 7.7 kjører Android 3.2, som er siste versjon for tableter.

Godsaken kommer i salg over nyttår og skal koste rundt 5300 kroner.

LES MER OM GALAXY TAB 7.7

Sony Ericsson

Xperia Arc S

Onsdag forrige uke viste Sony Ericsson frem den oppgraderte versjonen av toppmodellen Xperia Arc. Forskjellene er ikke fryktelig store, men prosessoren har fått seg et skikkelig hastighetshopp.

Mens Xperia Arc har 1 GHz prosessor har Arc S 1,4 GHz prosessor. Dette skal ifølge Sony Ericsson gi deg 20 prosent raskere lasting av nettsider og 25 prosent raskere oppstart av kameraet.

Telefonen kan også ta bilder i 3D. Dette krever i utgangspunktet to kamera, men Sony Ericsson har utstyrt Arc S med programvare som setter sammen to bilder du tar mens du beveger telefonen til et 3D-bilde.

Ellers er alt som før, altså får du en 4,2 tommers skjerm, kamera med 8 megapiksler og ellers alt du forventer i en smarttelefon.

Telefonen kommer i salg i oktober eller november, og vil etter det vi erfarer koste omtrent det samme som Xperia Arc. Altså rundt 3600 kroner.

LES MER OM SONY ERICSSON XPERIA ARC S

Sony

Tablet S

Å kalle Sonys tableter for nyheter er egentlig ikke helt riktig. De ble nemlig lansert allerede i april. Men under IFA-messen ble det klart når de skulle komme i salg.

Tablet S er en Android-tablet med en asymmetrisk form. Det vil si at den er tykkere i den ene enden enn den er i den andre. Formen hermer etter hvordan man holder et magasin, og tanken er at du skal få et mer naturlig grep. Samtidig vil tableten ligge litt skrått når du legger den fra deg på et bord.

Skjermen måler 9,4 tommer, og Sony har ikke gjort store inngrep i Android Honeycomb-menyene. De skal imidlertid ha gjort surfingen raskere ved å få på plass en aksellerator.

Tablet S kommer i salg i Europa i slutten av september. Prisen er oppgitt til 479 euro, noe som inkludert moms betyr en pris på rundt 4600 kroner. 

LES MER OM SONY TABLET S

Tablet P

Tablet P er en spesiell sak, da dette er en Android-tablet med to skjermern. Hver skjerm måler 5,5 tommer, og skjermen kan brukes hver for seg eller kombineres til ett skjermbilde.

For eksempel vil det være mulig å bruke den ene skjermen til tastatur, og den andre som vanlig skjerm. De to skjermene har oppløsningen 1280 x 480 piksler. Tableten kan klappes sammen og få plass i en lomme.

Både Tablet S og Tablet P kjører Nvidias Tegra 2-systembrikke, noe som betyr at du får tokjerneprosessor på 1 GHz. 

Tablet P kommer i salg i november. Prisen er oppgitt til 599 euro, som med moms betyr omtrent 5800 kroner.

LES MER OM SONY TABLET P

HTC

Titan

HTC Titan er en Windows Phone 7-telefon med en skjerm på intet mindre enn 4,7 tommer. Her snakker vi altså om en av markedets største skjermer. Oppløsningen er 800 x 480 piksler, som er standard på Windows Phone.

Prosessoren er på 1,5 GHz, noe som i teorien skal gi deg en rask brukeropplevelse. Telefonen har 512 MB arbeidsminne.

Titan har videre fått 16 GB lagringsminne. Det er ikke minnekortstøtte på telefonen, noe som er standarden på Windows Phone.

Kameraet i telefonen har fått åtte megapikslers oppløsning. Det mest interessante her er imidlertid at det slipper inn rimelig mye lys, og dermed burde fungere greit i dunkel belysning. Du kan også ta opp video i HD-oppløsningen 720p.

Tross en tykkelse på 9,9 millimeter er Titan ganske så lubben med en vekt på 160 gram.

Titan kommer i salg i oktober, men prisen er ikke kjent.

LES MER OM HTC TITAN

Radar

Radar har et noe mer forsiktig spesifikasjonsark enn Titan. Skjermen er 3,8 tommer stor og har oppløsningen 800 x 480 piksler. Prosessoren tikker på 1 GHz, og lagringsminnet er kun 8 GB. 

Dette er kanskje ikke lite minne i seg selv, men med tanke på at minnekort ikke støttes kan dette fort bli lite dersom du laster opp telefonen med musikk.

Som på Titan er fotomuligheten gode på papiret. Du tar bilder i åtte megapiksler, og lysfølsomheten skal være god. Video tas opp i HD-oppløsningen 720p.

Både Titan og Radar kommer med siste versjon av Windows Phone 7, som går under navnet Mango. Denne gir norske brukere tilgang til app-butikken Marketplace, og legger til støtte for kjøring av flere apps samtidig.'

Radar kommer i salg i løpet av oktober. Prisen er ikke kjent.

LES MER OM HTC  RADAR

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.