MOBIL

Disse kan stå i din neste mobil

Kommende systembrikke har dobbelt så mange prosessorer og er dobbelt så rask som dagens beste.

Marius ValleMarius ValleJournalist
6. juli 2011 - 10:15

Dokumenter som forteller om Qualcomms neste systembrikker er lekket ut. Qualcomm er produsenten som lager Snapdragon-systembrikkene som blant annet står i HTCs og Sony Ericssons Android-telefoner.

Dersom dokuementet er ekte forteller det om Qualcomms kommende Snapdragon MSM8960, MSM8930 og MSM8974. Disse har støtte for LTE (4G), og en av dem støtter dessuten firekjerners prosessor.

For å ta det tekniske først:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

MSM8960

MSM8960 er den første systembrikken som er kompatibel med den kommende Windows 8. Den har en tokjerneprosessor som støtter hastigheter på 1,5 til 1,7 GHz. Det er to minnekanaler som støtter LPDDR2-minne ved 500 MHz. Grafikkprosessoren er en Adreno 225.

I tillegg støtter brikken LTE. Det er støtte for videoopptak i 1080p og 3D-bilder med inntil 20 megapikslers oppløsning.

Det er ventet at denne systembrikken blir tilgjengelig for produsenter i fjerde kvartal i år.

SAGT PÅ NORSK: MSM8960 får to raske prosessorer og muligheten til å håndtere store mengder data veldig raskt. Den får krafitg grafikkbrikke, slik at du kan kjøre tunge grafiske oppgaver, som surfing, spill og videoavspilling smidig.

MSM8930

MSM8930 er en litt svakere spesifisert systembrikke. Den har tokjerneprosessor på 1 til 1,2 GHz. Det er kun en minnekanal. Denne er en 533 MHz LPDDR2.

Grafikkbrikken heter Adreno 305, som interessant nok er svakere enn Adreno 225 til tross for høyere modellnummer. De tekniske detaljene rundt disse grafikkbrikkene er ikke kjent.

Det er støtte for LTE. Du kan ta opp video i 1080p, og 3D-bilder i 12 megapikslers oppløsning. MSM8930 skal gjøres tilgjengelig i tredje kvartal 2012.

SAGT PÅ NORSK: MSM8930 er omtrent som dagens raskeste systembrikker, men vil trolig være billigere i innkjøp. Den har en forholdsvis rask tokjerneprosessor.

MSM8974

Rosinen i pølsa er MSM8974. Den støtter fire prosessorkjerner med hastighet på 2 til 2,5 GHz. Det er to minnekanaler med støtte for LPDDR3-minne ved 667 eller 800 MHz. Den har en Adreno 320-grafikkbrikke som på papiret har en helt vill grafikkytelse: 225 triangler i sekundet. 

Videre kan MSM8974 koble seg opp mot LTE-nett. Du kan ta opp video i full HD ved 60 FPS. Det tolker vi som at det skal bli mulig å ta opp 3D-video ved 30 FPS i full HD. Det er også støtte for fotografering i inntil 30 megapiksler.

MSM8974 blir tilgjengelig i første kvartal 2013.

SAGT PÅ NORSK: Her snakker vi ikke bare om en systembrikke med dobbelt så mange prosessorer som du får i dag, men også dobbelt så raskt hastighet. Det kan bli snakk om et realt beist av en systembrikke, og trolig langt mer enn hva som er nødvendig i en mobiltelefon i overskuelig fremtid. Det kan derfor tenkes at mobiler vil få en utgave av denne systembrikken med to prosessorer, mens for eksempel PC-er og tableter får firekjernesversjonen.

Alt i alt ser fremtiden lys ut for deg som vil ha ytelse i mobilen eller tableten din. Så er spørsmålet hvilke sprell konkurrentene har i ermet. Vi vet for eksempel at Nvidia har en firekjerners systembrikke som går under kodenavnet Kal-El på vei.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Denne skal være klar til høsten, og byr på en grafikkbrikke med 12 prosessorkjerner. Ytelsen skal være fem ganger bedre enn på Tegra 2, som står i mange av dagens Android-tableter og telefoner som LG Optimus 2X.

LES MER: Slik blir Nvidias Kal-El-brikke

Kilde: Mobiletechworld.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.