MOBIL

Disse har 4G og kommer til Norge

Om du vil ha lynraske hastigheter på tableten eller mobilen skal du glemme iPad og heller se på disse alternativene.

Marius ValleMarius ValleJournalist
14. mars 2012 - 09:55
Vis mer

I mobilverdenen er det noen enkle naturlover som gjelder. Disse inkluderer for eksempel at mobilene får mer og mer regnekraft for hvert år som går, og at enkelte teknologier ofte ikke blir interesse for folk flest før Apple begynner å markedsføre dem.

Da Apple lanserte sin nye iPad ble plutselig LTE et hett tema, og det hersket en stund forvirring om den ville kunne brukes i mobilnettet her hjemme. Det viste seg til slutt at iPad kun har støtte for nord-amerikanske LTE-nett.

Men det betyr ikke at du ikke får tableter eller mobiler med LTE som støttes her i landet. Dette dukket så smått opp i fjor, og de er nå på vei til Norge.

Apples erkefiende Samsung selger flere enheter med LTE-støtte, og to av disse kommer til Norge i løpet av kort tid. Det er også lansert en hel del LTE-tableter og -mobiler fra andre produsenter. Disse vil også dukke opp her i landet etterhvert.

Dette trengs

Dersom du ikke klarer å vente på at operatørene skal lansere LTE-enheter kan du alltids kjøpe en tablet eller mobil fra utlandet. Da må den i tilfelle støtte GSM og 3G, i tillegg til LTE.

- For å komme på 4G-nettet med 4G-utstyr må man kjøpe et av våre 4G-abonnementer, Mobilt Bredbånd L eller XL. Om terminalene har LTE med de frekvensene vi benytter i Norge, skal de fungere i vårt 4G-nett, sier NetComs kommunikasjonsrådgiver Charlotte Erikstad.

NetComs Mobilt Bredbånd L eller XL koster henholdsvis 399 og 499 kroner i måneden.

Om du ikke er helt komfortabel med å kjøpe utstyr fra utlandet som ingen kan garantere at vil fungere, skal ikke ventetiden være lang før du kan kjøpe den første 4G-tableten i Norge.Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE kan brukes på NetComs 4G-nett.

Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE

Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE skal komme i salg om kort tid, ifølge NetCom. Dette er altså 4G-utgaven av det samme nettbrettet som har vært i salg en stund

Galaxy Tab 8.9 LTE har en 8,9 tommers LCD-skjerm og er 8,6 millimeter tykk. Og rent praktisk er den lik Samsung Galaxy Tab 10.1, da den kjører samme Android-versjon og har samme menysystem.

LES MER: Test av Samsung Galaxy Tab 10.1

Men LTE-utgaven av Galaxy Tab 8.9 har fått raskere prosessor. Her finner du en Tegra 2-brikke som har tokjerneprosessor på 1,5 GHz. I teorien skal den altså være en del raskere.

Og det trengs for å håndtere den voldsomme datahastighten. Galaxy Tab 8.9 kan nemlig laste ned i teoretiske 80 Mbps over LTE. Den er heller ingen sinke på 3G-nettet, da den støtter Dual Carrier HSPA med inntil 42 Mbps nedlasting når dette blir tilgjengelig i nettet.

Tableten kjører Android 3.2, men får etter alt å dømme Android 4.0 etterhvert, da varianten uten LTE skal oppdateres i løpet av året.Samsung Galaxy S II LTE er en noe oppgradert variant av Galaxy S II.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Samsung Galaxy S II LTE

Om du ikke helt er klar for å kjøpe en tablet, men fortsatt vil ha 4G kan Samsung Galaxy S II LTE være et godt valg. Her snakker vi om en vesentlig oppgradert Galaxy S II.

LTE-varianten av telefonen har fått en noe større skjerm, som nå måler 4,5 tommer. Den har samme skjermtype og oppløsning, altså en Super AMOLED Plus-skjerm med 480 x 800 piksler.

Prosessoren er byttet ut. Mens originalen hadde systembrikken Samsung Exynos 4210 har LTE-varianten en Qualcomm Snapdragon APQ8060. Denne har tokjerneprosessor på 1,5 GHz, mot originalens 1,2 GHz.

Grafikkprosessoren er en Adreno 220, noe som trolig betyr at grafikkytelsen er noe svakere enn på originalen.

Telefonen leveres med Android 2.3 Gingerbread, men skal ifølge Samsung oppgraderes til Android 4.0 i løpet av året.

Men det er altså internetthastighetene som er det store trekkplasteret her. Du kan laste ned med inntil 80 Mbps, og laste opp med inntil 50 Mbps. Her er det også støtte for Dual Channel HSPA, som kan gi deg nedlastingshastigheter på inntil 42 Mbps i 3G-nettet når dette støttes.

Galaxy S II LTE selges i dag hos Telia i Sverige, og du kan alltids reise over grensen og ta den med deg hjem. Men i NetComs nett er det ikke åpnet for taletrafikk over LTE-nettet ennå.

- Denne funksjonaliteten kommer på plass i løpet av året, noe som vil åpne for lanseringen av Samsungs LTE-telefon i Norge. Dersom du tar med deg en Samsung Galaxy SII LTE fra Sverige til Norge i dag, vil den foreløpig ikke fungere optimalt i vårt 4G-nett, sier Erikstad.

Slik nettet fungerer i dag vil altså samtaler gå over 3G eller GSM dersom du bruker en Galaxy S II LTE i NetCom-nettet.Huaweis 4G-ruter B593 fungerer som en vanlig nettverksruter.

4G-ruter

I tillegg til telefoner og tableter kommer NetCom med egne rutere for 4G-nettet. De selger allerede Huawei B593 i bedriftsmarkedet. Denne kan erstatte en vanlig bredbåndsruter, da den har fire RJ45-porter (nettverkskontakter) og Wi-fi for trådløs tilkobling.

LES MER: NetComs 4G-ruter skal erstatte ADSL

For privatmarkedet vil det komme en ny variant av NetComs MiniRuter med støtte for 4G. Dette er en enkel trådløs ruter du kan koble flere PC-er og andre enheter til.

LES OGSÅ: Test av NetCom MiniRuter 

Hva med Telenor?

Det er for øvrig ventet at Telenor skal åpne sitt 4G LTE-nett i løpet av året. Inntil videre er det ikke så mye som er kjent rundt operatørens planer, men nettet skal være bygget ut mange steder allerede.

Når de først lanserer er det naturlig å anta at de også lanserer utstyr som tableter og mobiltelefoner som støtter LTE.

Men om du vil ha LTE i dag er altså NetCom det eneste alternativet.

LES OGSÅ: Vi tester 4G som ADSL-erstatter

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.