MOBIL

Disse får oss til å glede oss til Windows 8

Kan hybrid-PC-ene bli det neste store innen nettbrett? Disse maskinene får oss til å håpe på akkurat det.

Marius ValleMarius ValleJournalist
4. sep. 2012 - 17:11

Da vi startet Mobili for snart tre år siden var det - foruten mobiltelefoner - et spørsmål hva slags produkter vi skulle skrive om. Den gangen så det ut til at kanskje kunne bli aktuelt å også dekke såkalte netbooks. Altså knøttsmå bærbare PC-er. Men de tok aldri helt av.

Så kom iPad i 2010, og revolusjonerte tablet-markedet. Det så ut til at dette skulle bli den nye PC-en, spesielt da vi stiftet bekjentskap med Asus Eee Pad Transformer. Denne hadde tastatur, mus og et nettbrett til skjerm. Produktet var interessant, men det var vanskelig å se for seg at den kunne fungere som en fullgod erstatning for en PC med Windows eller Mac OS. Disse produktene er basert på Android, og håndterer i praksis det å jobbe med flere oppgaver samtidig svakere enn en vanlig PC.

LES OGSÅ: Slik ble nettbrettet tilSlike brytere kan du forvente å se oftere på nye PC-er. (Foto: Stein Jarle Olsen, tu.no)

Hybrid-PC-er

Under IFA-messen i Berlin ble det imidlertid vist frem en ganske ny produktkategori som vi har stor tro på: Hybrid-PC-er.

Disse er en krysning mellom et nettbrett og en PC. De er ikke nettbrett som forsøker å være en PC, men en PC som du også kan bruke som nettbrett. Det åpner for en hel del interessante muligheter, og har potensiale til å endre nettbrettmarkedet.

Du kan bruke dem som vanlige bærbare PC-er med Windows 8, og enkelt og greit klipse av tastaturdelen når du bare trenger et nettbrett. Alle fordelene med PC-en følger med.

LES OGSÅ: - Windows 8 er like bra på nettbrett som på PC (tu.no)

De produktene vi fikk se under IFA var ikke de første hybrid-PC-ene som er vist frem. Men nå som Windows 8 snart kommer i salg kommer vi trolig til å få se flere av dem. Spørsmålet er selvsagt om folk vil ha dem. Vi for vår del er entusiastiske til denne grynede produktkategorien, som glir naturlig inn i stoff det er naturlig for oss i Mobili å skrive om.

LES OGSÅ: Slik blir din nye PC (tu.no)

Enkelte av de nye hybridene virker mer interessante enn andre. Her er noen av de vi syns virker aller mest lovende.Samsungs Smart PC kommer i to varianter. (Foto: Stein Jarle Olsen, tu.no)

Samsung

Ativ er navnet på Samsungs nye serie med Windows-produkter, som inkluderer både brett og mobiler. Serien består foreløpig av tre hybrider hvor den ene, Ativ Tab, er mer som et tradisjonelt nettbrett. Alle sammen har plass til SIM-kort, slik at du kan komme deg på nett på farten.

Det er de to produktene som går under navnet Smart PC som stikker seg aller mest ut.

Ativ Smart PC

Ativ Smart PC har fått en 11,6 tommers trykkskjerm med oppløsningen 1366 x 768 piksler og en X86 Intel Atom-prosessor. At den har denne prosessortypen betyr kort fortalt at alle "vanlige" Windows-programmer vil kunne kjøres her. 

Maskinen har 2 GB arbeidsminne og 128 GB lagringsminne. Batteritiden er oppgitt til 13,5 timer. Tykkelsen på selve brettet er 9,9 millimeter tykt. Noen lettvekter er den imidlertid ikke. Bare brettet veier 750 gram, og kobler du til tastaturet veier den 1,5 kilo. 

Det som er spesielt interessant er at Samsung har utstyrt den med sin S Pen. Dette er en penn du bruker til å notere og skrive på skjermen med, og vi har sett den i aksjon på Android-nettbrettet Galaxy Note 10.1, hvor den fungerer bra.

Ativ Smart PC skal komme i salg i november, og du må forvente å bla opp 7000 kroner for å ta den med deg hjem.

Ativ Smart PC Pro

Pro-utgaven er både tykkere og større enn Ativ Smart PC, men er også mer en fullblods PC. Den har en X86-prosessor av typen Intel Core i5, noe som burde sørge for muskelkraft nok til tyngre arbeidsoppgaver som bilderedigering og enkelte spill.

Her er det 4 GB arbeidsminne og 256 GB lagringsminne. Dette er altså en hybrid som muligens kan erstatte en vanlig PC. Ativ Smart Pro veier 884 gram, men vekten øker til 1,6 kilo med tastatur.

Dette blir ikke noen billig sak. Samsung skal ha 13500 kroner når den kommer i salg i løpet av høsten.Asus Transformer Book kommer i varianter med forskjellige skjermstørrelse. (Foto: Stein Jarle Olsen, tu.no)

Asus

Asus viste også frem hybrider. Disse går under navnet Vivo, og var strengt tatt ikke nye da de ble vist frem, for Asus presenterte dem allerede under Computex-messen i Taiwan i juni. Asus Vivo Tab er en X86-variant, mens Asus Vivo Tab RT har ARM-prosessor og dermed ikke "full" Windows 8.

De viste også frem en kraftigere variant, kalt Transformer Book.

Asus Transformer Book

Transformer Book er som en fullblods PC. Den har deksel i metall, og byr på skjermer i forskjellige størrelse. Den minste er 11,6 tommer, men det skal også komme 13- og 14-tommere med full HD-oppløsning.

Prosessoren er en Intel Core i7, som kort sagt betyr at Transformer Book har masse kraft. Arbeidsminnet er på 4 GB, men det er foreløpig ikke kjent hvor mye lagringsplass Transformer Book skal komme med. Vi antar at det vil være mulig å velge versjoner med forskjellig kapasitet, og da både SSD og harddisk.

Hva den skal koste er ikke kjent, men det er rimelig å anta at du ikke finner den i billighyllen. Kommer i salg i høst.

Asus Vivo Tab

Asus Vivo har 11,6 tommers skjerm med 1366 x 768 pikslers oppløsning. Prosessoren er en X86 Intel Atom, og arbeidsminnet er på 2 GB. Det er 64 GB lagringsminne innebygget.

Størrelsesmessig er denne mer hendig enn Samsungs hybrider. Selve brettet er 8,7 millimeter tykt og veier 675 gram. Som Samsung Smart PC har også Vivo Tab en penn du kan tegne og skrive på skjermen med. Den er basert på samme teknologi som Samsungs S Pen.

Asus Vivo Tab RT

Vivo Tab RT kjører RT-utgaven av Windows 8. Det vil si at den ikke kan kjøre alle Windows-programmer, men bare de som selges gjennom Microsofts butikk Windows Store. Windows RT inkluderer imidlertid Office-pakken. Programmene som kjøres her blir i bruk like de du får på Windows Phone.

Vivo Tab RT har en Nvidia Tegra 3-systembrikke, som betyr at den har firekjerneprosessor. Den har også 2 GB arbeidsminne og 32 GB lagringsminne. 

Selve brettet er 8,3 millimeter tykt og veier 520 gram. 

Vivo Tab RT kommer til høsten, men prisen er ikke kjent.

LES MER: Asus lanserer Windows 8-brettDell XPS 10 skal klare 20 timer bruk mellom ladingene. (Foto: Stein Jarle Olsen, tu.no)

Dell

Dell lanserte flere PC-nyheter under IFA, men bare en hybrid med tastatur du kan fjerne. Modellen XPS Duo 12 har imidlertid skjerm som du kan snurre rundt og legge med flaten opp slik at du kan bruke den som nettbrett. 

LES MER: XPS-skred fra Dell (tu.no)

XPS 10

XPS 10 er imidlertid både brett og PC i ett. Den kjører Windows RT, og har dermed de samme programvarebegrensningene som de andre RT-baserte hybridene.

Som navnet antyder er det her snakk om en titommer, og under panseret finner vi en Snapdragon S4-systembrikke. Dell sier at den skal klare 20 timers bruk mellom ladingene.

Dell har ikke sagt så altfor mye om spesifikasjonene, men det er klart at den har en HD-skjerm (trolig 1366 x 768 piksler), støtte for minnekort og Micro-USB. Den skal komme i salg i oktober, men prisen er ikke kjent.Acers satser på X86-prosessorer i sine maskiner. Her er Iconia Tab W510. (Foto: Stein Jarle Olsen, tu.no)

Acer

Acer har også hevet seg på hybridbølgen med to Windows 8-brett. Disse dukket først opp under Computex-messen i juni. Begge kjører på X86-prosessor, og har dermed full Windows 8. Foreløpig har Acer røpet veldig lite om spesifikasjonene til disse produktene.

Acer Iconia Tab W510

W510 har en 10,1 tommers skjerm med full HD-oppløsning. Du kan koble brettet fra tastaturet når du ikke trenger dette. Denne modellen sies å ha 18 timers batteritid. 

Acer Iconia Tab W700

W700 er en litt annerledes hybrid. Den har 11,6 tommers skjerm og kommer ikke med tastatur. Men den kommer  med en egen dokkingstasjon som gjør at du kan plassere den slik du vil. Vil du ha mus og tastatur må du koble dette til via USB eller Bluetooth.

Dette er en fullblods PC med Intel Ivy Bridge-prosessor, som burde sørge for nok maskinkraft til de tyngste løftene. Det er også støtte for USB 3.0, Thunderbolt, og Micro-HDMI for skjermutgang. Batteriet skal vare i åtte timer.HP Envy x2 har aluminiumsdeksel. (Foto: HP)

HP

HP har lansert Envy x2, som har en 11,6 tommers skjerm med 1366 x 768 pikslers oppløsning. Som på de fleste andre hybridene i vår liste kan du koble selve brettet fra tastaturet når du ikke trenger dette.

Her er det også muligheter for å bruke en penn til å tegne og skrive på skjermen. 

Prosessoren i Envy x2 er en Intel Atom, som betyr at du her får full Windows 8. Arbeidsminnet er på 2 GB, mens lagringsminnet er på 64 GB. 

Envy x2 har aluminiumsdeksel, to fullstørrelses USB-tilkoblinger og en HDMI-tilkobling. Den kommer i salg i Norge i november, men prisen er ikke kjent.Microsoft har laget sine egne brett kalt Surface. (Foto: Microsoft)

Microsoft

I juni trakk Microsoft sløret av sine egne nettbrett, kalt Surface. Disse er gjerne ikke helt i samme kategori som de øvrige hybrid-PC-ene, men de leveres med tastaur og mus.

SURFACE FOR WINDOWS 8 PRO

Den heftigste av de to Surface-modellene er Pro-utgaven. Denne har en 10,6 tommers skjerm med full HD-oppløsning, uten at de har vært mer spesifikke enn det. På baksiden er det en plate du kan vippe ut, slik at brettet kan stå på et bord.

Prosessoren er en Intel Core i5, som betyr at du her vil kunne kjøre vanlige Windows-programmer. Den leveres i varianter med 64 og 128 GB lagringsminne.

Brettet har ellers utgang for ekstern skjerm via Mini DisplayPort, og støtter USB 3.0. Det er ikke snakk om noen lettvekter, med en vekt på 903 gram.

Surface for Windows 8 Pro skal komme i salg over nyttår, men prisen er ikke kjent.

Surface for Windows 8 RT

Lettvarianten fra Microsoft kjører Windows RT, med de begrensningene som hører med. Den er ganske lik Pro-utgaven på mange områder, blant annet har den like stor skjerm. Men oppløsningen er lavere, med "vanlig" HD-oppløsning.

Den kjører etter det vi forstår på en Nvidia Tegra 3-systembrikke. Det betyr i så fall at den har firekjerneprosessor. Men det er mye her som ikke er kjent. Det vi vet er at den kommer med 32 og 64 GB minne, støtte for Micro-SD-minnekort og en Micro-HDMI-tilkobling for ekstra skjerm.

Prisen er ikke avslørt, men ryktene sier at den skal koste så lite som 199 dollar (1200 kroner) når den kommer i salg i slutten av oktober. Om dette er en realistisk pris gjenstår å se.

LES MER: Microsoft lanserer Surface

Kommer tidligst i oktober

Det er foreløpig en liten stund til disse hybridene kommer i salg. Først må Microsoft slippe sitt nye Windows 8-operativsystem. Dette skal skje 26. oktober.

Så er spørsmålet hva når de forskjellige produsentene faktisk slipper hybridene løs på markedet. Det skjer tidligst etter at Windows 8 er sluppet. Hvordan de tas imot gjenstår å se, men vi er i alle fall spente på hvor bra de fungerer i praksis.

LES OGSÅ: Denne PC-en kan du legge flatt (tu.no)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.