IT

Disse blir prøvekaniner i 2011

STOPP: Kommunalminister Liv Signe Navarsete har vært skeptisk til e-valg og stopper prosjektet hvis spillereglene for demokratiet viser seg ikke å bli fulgt.
STOPP: Kommunalminister Liv Signe Navarsete har vært skeptisk til e-valg og stopper prosjektet hvis spillereglene for demokratiet viser seg ikke å bli fulgt. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
21. jan. 2010 - 11:00

Prøvekommunene

Bodø

Bremanger

Drammen

Hammerfest

Mandal

Radøy

Re

Tynset

Vefsn

Ålesund

Oslo, én bydel

Ved kommunevalget neste høst skal 11 kommuner teste ut den nye elektroniske valgløsningen.

Du ser dem listet opp til høyre på denne siden.Alle kommuner

Hvis dette blir vellykket, er planen å slippe til alle landets kommuner.Stemme hjemme

- Utviklingen skal skje i samarbeid med forsøkskommunene, og dette er en løsning der velgerne skal stemme elektronisk hjemmefra, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp), som presenterte test-kommunene på en pressekonferanse torsdag formiddag.

Hun understreker at det er en forutsetning at velgerne kan avgi stemme over internett uten å bli påvirket av andre.Krever tillit

- Hvordan skal det skje i praksis?

- Velgerne logger seg på og identifiserer seg med elektonisk ID. Dermed får vi en bekreftelse på at det er rett person. Men folk må jo også være seg bevisste på å ta egne beslutninger. I dagens papirvalg er det også lett å bli påvirket av andre, som at noen blir pådyttet en bestent valgliste før de skal avgi stemme i stemmelokalet, sier Navarsete til Teknisk Ukeblad.Regner med eID

Ennå finnes det ingen felles løsning for pålogging med eID, 18 måneder før kommunestyrevalget.

Navarsete sier hun er trygg på at løsningen vil være i gang og i utbredt bruk i god tid før den tid.Sier stopp

Kommunalministeren har imidlertid ikke gitt noe automatisk grønt lys.

- Hvis forsøkene viser at demokratiet ikke blir godt nok ivaretatt, vil jeg vurdere hele prosjektet, sier hun.16-åringer får stemme

Målet med elektronisk valg er i første rekke å øke valgdeltakelsen.

- Spesuelt de unge forventer elektroniske lkøsninger. I fem av forsøkskommuenne tester vi også stemmerett for 16- og 17-åringer. Det kan gi interessante observasjoner i kombinasjoin med e-valg, mener statsråden.

Forsøkskommunene trommes sammen til det første samarbeidsmøtet i februar.Sikkerhet vs enkel bruk

Hodebry nummer én med en valgløsning er konflikten mellom brukervennlighet og sikkerhet. Her samarbeider prosjektgruppen og leverandørene av løsningen med eksperter ved NTNU og Universitetet i Bergen. Leverandøren er Ergogroup, med spanske Scytl som underleverandør.

- Vi måtte blant annet løse hvoirdan vi skulle oppdage om en privat pc var infisert av virus som kunne endre stemmegivingen. Det har vi funnet en løsningen på, sier sikkerhetsansvarlig i prosjektegruppen Christian Bull.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.