OLJE OG GASS

Disse 5 feltene slipper ut mest på sokkelen

Per fat olje.

Oljefeltene Veslefrikk, Visund, Glitne, Tor og Ula er feltene som har høyest utslipp per produsert enhet på sokkelen.
Oljefeltene Veslefrikk, Visund, Glitne, Tor og Ula er feltene som har høyest utslipp per produsert enhet på sokkelen. Bilde: Statoil, BP Norge og Conocophillips
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
22. aug. 2014 - 07:00
Vis mer

En ny studie viser at det er store forskjeller i hvor mye CO2 som slippes ut per produsert fat olje eller kubikkmeter gass mellom feltene på norsk sokkel.

Undersøkelsen viser at oljefelt i den såkalte halefasen, der mest mulig av de gjenværende ressursene skal hentes ut, er de mest forurensende.

Oljefeltene Veslefrikk, Visund, Glitne, Tor og Ula er de fem feltene som i perioden 1997 til 2012 har hatt høyest utslipp av CO2 per produsert fat. Flertallet av disse er gamle slitere på sokkelen.

Les også: Derfor øker CO2-utslippene på norsk sokkel

Store forskjeller

Tallmaterialet kommer frem i en fersk masteroppgave av Ekaterina Gavenas ved Handelshøyskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.

Professor Knut Einar Rosendahl, som har veiledet oppgaven, mener funnene bidrar til å nyansere påstandene om at norsk olje- og gassproduksjon er verdens reneste.

– Ser man på hele sokkelen, så ligger den godt under gjennomsnittet på verdensbasis. Men det er viktig å få frem at det er store variasjoner i utslipp per produsert enhet mellom feltene, sier han.

I oppgaven er utslippene fra norske felt i perioden 1997 til 2012 undersøkt.

Veslefrikk, feltet som ligger på utslippstoppen per enhet, har i denne perioden i snitt sluppet ut 134 tonn CO2 per produsert 1000 tonn oljeekvivalent. Dette er dobbelt så høyt som snittet.

Les også: Her er 10 triks Statoil bruker for å virke miljøvennlige

Oljefelt på topp

– Grovt forklart slipper oljefelt mer ut enn gassfelt, og blant oljefeltene er det modne felt som slipper ut mest, sier han.

Norske myndigheter premierer oljeselskapene som klarer å hente opp mest mulig av reservene på feltene. IOR, økt utvinning har vært et mantra i norsk petroleumspolitikk.

Samtidig har satsingen på å få mer olje ut av modne felt gitt økte utslipp per produsert fat på sokkelen.

Professoren mener man kunne redusert CO2-utslippene på sokkelen ved å avslutte produksjonen på modne oljefelt tidligere.

Les også: Derfor vil Tord Lien hente opp oljen utenfor barndomshjemmet sitt

– IOR gir økte utslipp

– Oljefelt har en del høyere utslipp en gjennomsnittstall for sokkelen som helhet. Den nyansen er viktig å få frem i diskusjonen, sier han.

Professoren synes det er interessant at utslippene går såpass mye opp i halefasen.

– Mer IOR vil som regel innebære høyere utslippsintensitet, altså høyere utslipp per produsert enhet på disse feltene, sier han.

Han har inntrykk av at det ikke snakkes så mye om utslipp i sammenheng med IOR.

Utslipp per produsert enhet
Utslipp per produsert enhet Grafikk: Kjersti Magnussen
 

Neste sak: Disse 5 feltene slipper ut minst på sokkelen

Les også:

Disse tre kjemper om å bli «årets skip»

Gigantisk rivejobb i Nordsjøen

– Den beste ingeniøren kan bli satt til å føre tall i en rubrikk  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.