VINDKRAFT

Disse 11 problemene må løses om flytende havvind skal lykkes

Hywind pilotpark er et lite steg på en lang, kronglete vei.

Hywind II: Statoils ser for seg store markedsmuligheter for Hywind i framtiden. Når seks Hywind-turbiner plasseres utenfor Skottland, får de denne størrelsen, med en rotodiameter på 154 meter, tilsvarende to fotballbaner.
Hywind II: Statoils ser for seg store markedsmuligheter for Hywind i framtiden. Når seks Hywind-turbiner plasseres utenfor Skottland, får de denne størrelsen, med en rotodiameter på 154 meter, tilsvarende to fotballbaner. Bilde: Statoil
4. nov. 2015 - 14:35

Hywind pilotpark

  • Verdens første flytende vindpark, Hywind pilotpark, skal bygges utenfor Skottland, med oppstart 4. kvartal 2017.
  • Hywind II skal ligge 25 kilometer utenfor Peterhead på 95-120 meters dyp i Buchan Deep-området. Her er gjennomsnittlig vindstyrke rundt 10 meter per sekund.
  • Pilotparken med seks turbiner skal få en effekt på totalt 30 megawatt, og vil levere strøm til 20.000 skotske husholdninger.
  • Totalkostnadene er beregnet til 2 milliarder kroner.

I går ble det kjent at Statoil bygger verdens første flytende vindpark utenfor Skottland, til en totalpris på rundt to milliarder kroner.

I dag sliter selv vindparker med bunnfaste vindmøller med lønnsomheten. Operatørene på kontinentet er avhengig av offentlige subsidier. Flytende vindmøller ligger enda lenger bak i teknologiutviklingen.

Statoil mener selv at de vil tjene penger på den flytende pilotparken, takket være gunstige støtteregimer - og fordi selskapet har klart å redusere kostnadene fra den første pilotturbinen utenfor Karmøy med 60-75 prosent per megawatt.

Men når vil flytende vindkraft stå på egne ben?

Rapport

I sommer slapp den toneangivende organisasjonen Carbon Trust en markedsrapport for flytende vindkraft. Den britiske, idelle ekspert-organisasjonen jobber for å få kommersielle aktører til å utvikle løsninger som reduserer klimautslipp.

Rapporten lister opp elleve nøkkelutfordringer som Statoil og andre industriaktører må overvinne, dersom de skal klare å selge flytende vindkraft uten subsidier til verdensmarkedet.

Her er de elleve utfordringene - klikk og dra i bildegalleriet:

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Alle utfordringene Carbon Trust har oppsummert gjelder selvsagt ikke for etthvert flytende vindkonsept. Det er store forskjeller i alt fra understell, størrelse og utforming som gjør at noen konsepter vil ha større problemer med noen av utfordringene enn andre.

Olje- og gass på 80-tallet

– Dette er en umoden industri. Den er i samme fase som olje- og gassindustrien var i på 1980-tallet. Jeg merker stor likhet mellom det vi var igjennom da, og det vi opplever nå. Her er det enorme muligheter for forbedring og industrialisering, sier Halvdan Brustad, direktør for offshore vind i Statoil til Teknisk Ukeblad.

Statoil selv tror Hywind skal kunne konkurrere med kjernekraft, bunnfaste vindturbiner og andre fornybare energikilder i 2025 - vel å merke i de områdene som er egnet for flytende vindturbiner.

– Enorme muligheter

Hywind kan monteres på alt fra rundt 100 til 700 meters dyp - og egner seg for land med store havdyp rett utenfor kysten. Som Japan og Hawaii, hvor også strømprisen i tillegg er skyhøy, fordi landene mangler tilstrekkelig energiforsyning.

– Det er bare å se på kartet, det vil være enorme markedsmuligheter utenfor Sør-Amerika, Sør-Afrika, Australia, India, sa Irene Rummelhoff, Statoils konserndirektør for New Energy Solutions på en pressekonferanse om den nye pilotparken i går.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.