IKT

Diskettens banemann

Odd R. Valmot
3. sep. 2003 - 07:54

Selv om de fleste PC-er fortsatt har en diskettstasjon, har bruken av dette engang så viktige mediet falt dramatisk.

Vi sender heller filene på e-post eller brenner dem på en CD. Alle forsøk på å modernisere disketten har mislykkes, selv om 120 MB-versjonen som ble lansert for noen år siden var et hederlig forsøk.

Små lagringsplugger med USB-kontakt er løsningen. De er basert på flash-hukommelse som ikke mister innholdet når strømmen blir borte i motsetning til RAM-hukommelsen i en PC.

- Det er snart ti år siden flashminnet ble tatt i bruk i de første digitale kameraene, sier markedssjef Blaine Phelps i selskapet M-Systems.

Dette selskapet fant for 15 år siden opp Flash File System som gjorde at lagringsteknologien kunne utnyttes på en effektiv måte. Systemet sørger for at filene effektivt kan leses inn og ut av minnet og det blokkerer alle defekte minneceller, som teknologien dessverre kjennetegnes av.

Digitale kamera, PDA-er, mp3-spillere og andre uvurderlige digitale duppeditter er blitt storforbrukere av flashminne. Alle baserer seg på M-Systems teknologi for å koble flashminne til en USB-port.

Den er blitt en universell standard. Operativsystemet gjenkjenner pluggene uten at brukerne trenger å fikle med programvare.

Mange anvendelser

I dag finnes plugger på 1 GB, og de vokser stadig. En ny plugg inneholder fire flashbrikker ,hver med en kapasitet på 2 Gbit.

- USB-plugger er i ferd på å bli en egen plattform, som vi kaller OTG - On The Go, og vi ser for oss en lang rekke anvendelser, sier Phelps.

- Ved å kombinere data og programvare i samme plugg blir brukerne uavhengig av PC. Du kan ta med deg digitale bilder rett til en skriver og lage papirbilder. Snart kan du også koble pluggen inn i bilen og det vil utløse en masse ny innovasjon. Vi har allerede laget plugger med diktafoner og digitale kamera, sier Phelps.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.