IT

Direktorat mangler makt

Espen Zachariassen
4. apr. 2008 - 07:01

– Direktoratet for forvaltning og informasjonsteknologi, DIFI, har svake virkemidler, sier jussprofessor Dag Wiese Schartum ved Universitetet i Oslo.

Han er en av landets fremste eksperter på informasjonsteknologi i offentlig forvaltning.

– Dette kan skape konflikter i regjeringens arbeid med å modernisere stat og kommune, advarte han i et debattmøte med fornyingsminister Heidi Grande Røys nylig.

Mangler verktøy

DIFI ble opprettet ved nyttår og skal være en pådriver for modernisering av offentlig sektor med ny teknologi og mer effektiv organisering. Schartums poeng er at direktoratet mangler konkrete verktøy for å gjennomføre endringer. DIFI kan ikke lokke med penger eller true med loven i hånd.

Ingen oppskrift

Tvert i mot må direktoratet nøye seg med ”å medvirke til” at ting går den rette veien, slik mandatet beskrives i tildelingsbrevet fra Fornyingsdepartementet (FAD). Strategien er gjennomgående at DIFI skal ”legge til rette for” at målene nås. Ett eksempel er at direktoratet i 2008 skal legge til rette for en koordinert IKT-utvikling og effektive og brukervennlige tjenester i offentlig sektor. FAD sier lite om hvordan dette skal gjøres.Strid

Teknisk Ukeblad har tidligere omtalt flere slike stridigheter: IT-sjefen i Karmøy sliter med at det ikke er lett å få lokalpolitikerne til frivillig å sette IT like høyt på budsjettet som skoler og sykehjemsplasser. Fredrikstad kommune har stoppet digitaliseringen av arkivet for å spare 600.000 kroner eller 0,1 promille av driftsbudsjettet.

Uten regler eller penger må DIFI finne andre styringsmåter.

– Direktoratet må i stedet drive det vi kan kalle ”myk styring”, med dialog og rådgivning. Det betyr ikke at dette ikke blir effektivt, men det gir ikke automatisk stor overbevisningskraft, mener Schartum.

– Ikke i mål

Statsråden innrømmer at grunnlaget for det nye moderniseringsarbeidet ikke er det beste.

– Tildelingsbrevet er det første grunnlaget, og vi er ennå ikke kommet i mål med virkemidlene som DIFI skal ha til rådighet. Her må man jo lære seg å krabbe før man lærer å gå, sier Heidi Grande Røys til Teknisk Ukeblad.
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

DIFI-sjefen: Støtter kritikken

Direktør Hans Christian Holte er enig i jussekspertens kritikk.

- Schartum kommer med en riktig analyse av det som er situasjonen for DIFI, sier Holte i en kommentar til Teknisk Ukeblad.

- Tyngden i arbeidet må ligge på den myke styringsmåten. Konkret betyr det å bygge tillit ved blant annet å levere kompetent spisskompetanse til forvaltningen på alle nivåer, sier han.

Holte frykter imidlertid ikke at mangelen på tradisjonell myndighetsmakt skal føre til konflikter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.