Din nye mobilhverdag

FOR FOTOGRAFEN: Mobilkameraene lar deg ta bilder med stadig høyere oppløsning. De nyeste Cyber-shot mobilene fra Sony Ericsson - som K810i (bildet) - har et 3,2 megapiksel kamera med autofokus, blits og bilderedigeringsprogram. Det er ikke mange år siden folk skrøt uhemmet dersom de hadde tilsvarende oppløsning med sitt rene digitalkamera... (Bilde: Mona Strande)
NAVIGATOR: Nokia 6110 Navigator kommer med innebygd kart over Norden, med "points of interest" - som f.eks. restauranter og bensinstasjoner. Du kan også kjøpe ekstra porgrammer dersom du vil skifte ut stemmen som forklarer veien, få en by-guide hvis du skal på ferie, eller motta oppdaterte trafikkmeldinger. I tillegg til navigasjon har 6110 3G, HSDPA og 2 megapiksel kamera. (Bilde: Mona Strande)
LITEN SVENSKE: Til våren lanserer svenske Neonode N2. Den er under 5 cm bred, 7,7 cm høy og 14,7 mm tykk. Den har ikke vanlige taster - all navigasjon skjer ved å bevege fingeren over den trykkfølsomme skjermen. (Bilde: Neonode)
LITT NORSK: Tynn, stilfull, interaktiv og funksjonell. Motorolas MotoQ q9 har det meste for den kresne, og kjører Microsofts nye operativsystem Windows Mobile 6.0 - med nettleser fra Opera. (Bilde: Mona Strande)
TV VIA DVB-H: LGs KU950 er spesiallaget for mobil-TV. For at du ikke skal gå glipp av et eneste program, har LG sørget for at du kan se TV mens du snakker i telefonen. Som de fleste andre mobilprodusenter har LG valgt DVB-H-standarden for sine TV-tjenester. (Bilde: LG)
DESIGN: Samsung lanserte sin andre Ultra Edition-serie under 3GSM. De ultratynne mobilene har et lekkert design, og et like imponerende indre som ytre. Bildet viser den største modellen: 10.9 (U600). (Bilde: Samsung)
STORT: Rundt 55 000 besøkende var innenfor portene på Fira de Barcelona under 3GSM World Congress i februar. 1300 utstillere fikk vist seg frem under det som anses som verdens viktigste kongress for mobilbransjen. (Bilde: Mona Strande)
  • datatele

Den enkleste løsningen for å tilfredsstille kravstore forbrukere, er å forbedre mobilenes ytre. Det gjøres til gangs i år.

Design er etterspurt, og design selger.

Tynt og stilig

Telefonene blir også tynnere og tynnere, med Samsungs Ultra Edition 2-modell U100 som rekordinnehaver: Den er 5,9 millimeter tynn.

Alle er imidlertid ikke like gode på design. Hvert eneste år presenterer Nokia nye mobiler som er skremmende like sine forgjengere utseendemessig.

Dermed stilles det høyere krav til nytt innhold, og i år har de hengt seg på to av de hotteste mobiltrendene hva tjenester angår: GPS-navigasjon og mobil-TV.

Uten det hotteste

GPS kommer i full fart også hit til landet, men når vi får gleden av skikkelig mobil-TV, er ennå usikkert. Mange av de største mobilprodusentene, som Samsung, LG og Nokia, satser nemlig på DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld).

Norge ser på sin side ut til å velge den konkurrerende teknologien: Digital Multimedia Broadcasting (DMB).

Mens vi venter, får vi glede oss med det vi faktisk kan få i år: Mobiltelefoner med større lagringsplass for musikken vår, bedre digitalkameraer og en rekke nye tjenester som gjør både e-post og chatting til en lek. For ikke å glemme navigasjonen.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå